Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au semnat ieri la Aachen (Germania) un nou tratat bilateral de prietenie, la 56 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Cancelarul Merkel a afirmat înainte de semnarea tratatului că acesta este necesar în faţa „creşterii populismului şi naţionalismului”. Totodată, noul tratat, care prevede o strângere a cooperării franco-germane în sectorul apărării, se doreşte a fi „o contribuţie” la crearea, la un moment dat, a unei armate europene, a afirmat Merkel, potrivit AFP. La rândul său, preşedintele francez i-a criticat pe cei care „răspândesc minciuni” despre noul tratat, afirmând că aceştia „fac răul Istoriei şi popoarelor noastre”, într-o referire la informaţiile false difuzate despre document în special de extrema dreaptă franceză, conform căreia tratatul prevede ca Franţa să cedeze Germaniei locul său de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, iar germana va deveni „limbă administrativă” în Alsacia şi Lorena. Tratatul „de cooperare şi integrare franco-germană” urmează „să-l completeze” pe cel aşa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle şi Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război. El prevede o convergenţă a politicilor economică, externă şi de apărare ale celor două ţări, o cooperare regională transfrontalieră, precum şi o „adunare parlamentară comună”, compusă din 100 de deputaţi francezi şi germani.
Prezent la eveniment, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Tratatul de cooperare şi integrare franco-german de la Aachen, la semnarea căruia a participat, reflectă angajamentul Franţei şi Germaniei pentru consolidarea proiectului european, subliniind că România va rămâne în continuare aproape de cele două ţări în realizarea acestui obiectiv, potrivit Agerpres. „Acest nou tratat nu este doar o expresie a voinţei Germaniei şi Franţei de consolidare a relaţiilor lor speciale şi istorice. El reflectă, în egală măsură, expresia sinceră a angajamentului dumneavoastră pentru consolidarea proiectului european. Vă asigur cu toată fermitatea că România a fost, este şi va rămâne în continuare aproape de Franţa şi Germania în urmărirea constantă a acestui obiectiv. Adevărata forţă a motorului franco-german este dată şi de forţa sa de atracţie. Cheia unui proiect european viabil constă şi în deschiderea axei de cooperare franco-germane către o abordare inclusivă a iniţiativelor pe care le promovează la nivel european. Aceasta este modalitatea cea mai bună prin care poate fi întărită unitatea şi coeziunea statelor membre”, a afirmat Iohannis. El a amintit că Tratatul de la Elysée care stă la baza Tratatului de la Aachen a pecetluit, la 18 ani după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prietenia franco-germană şi a făcut posibil cel mai grandios proiect politic integraţionist din istorie, respectiv Uniunea Europeană. „Renaşterea ‘spiritului de la Elysée’ trebuie să ne redea energia de a continua viziunea şi eforturile predecesorilor noştri de a clădi o Europă puternică, unită şi coezivă. Începând de astăzi, ne va inspira nu numai ‘spiritul de la Elysée’, ci şi ‘spiritul de la Aachen’! În contextul european actual, consolidarea proiectului european este o necesitate profundă, a cărei esenţă nu poate sta decât în unitatea şi solidaritatea statelor sale membre”, a spus Iohannis. El a arătat că, în pofida unor diferenţe inerente de viziune cu privire la viitorul european comun şi ritmul şi direcţia dezvoltării, speră ca forţa coeziunii se va dovedi în cele din urmă mult mai puternică. Preşedintele Iohannis a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron. Şeful statului a reprezentat România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene. Cancelarul german şi preşedintele francez au semnat, marţi, în Sala Încoronării a Primăriei oraşului Aachen Tratatul de cooperare şi integrare franco-german. La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.