Ieri, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la Strasbourg, potrivit Mediafax.
Printre altele, premierul Viorica Dăncilă a declarat că toate măsurile luate de forurile UE trebuie să se raporteze la cetăţenii statelor membre, dând exemplul amânarea aderării României la Spaţiul Schengen, care este privită ca o „inechitate” de români.
„Al patrulea pilon pe care se va desfăşura preşedinţia României va fi Europa valorilor comune. Altfel spus pentru a stimula coeziunea politică europeană ne propunem să promovăm intens principiile şi valorilor ce ne unesc. Totodată, trebuie să combatem cu fermitate o serie de probleme cu care se confruntă încă societăţile din cadrul Uniunii, cum ar fi rasismul, intoleranţa, xenofobia, populismul, antisemitismul sau discursul bazat pe ură. Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre şi toţi cetăţenii europeni. Acest aspect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor faţă de proiectul european”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă a făcut referire şi la amânarea aderării la Spaţiul Schengen. „Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale Uniunii. Românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara spaţiului Schengen şi vreau să mulţumesc cu această ocazie domnului preşedinte Jean-Claude Juncker şi domnului preşedinte Antonio Tajani pentru susţinerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a mai spus premeierul. „V-am dat aceste exemple din ţara mea pentru a se înţelege că anumite decizii care se iau la nivel european în privinţa unor state membre se răsfrâng în final la nivelul cetăţenilor din acele state şi determină într-un sens sau altul încrederea pe care aceştia o au faţă de Uniune. Deci tot timpul când luăm decizii trebuie să ne gândim la cetăţenii din statele membre vizate de hotărârile noastre şi trebuie să eliminăm orice formă de tratament diferenţiat astfel încât să consolidăm valorile comune ale Uniunii” a afirmat Viorica Dăncilă, în Parlamentul European, acolo unde a prezentat priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE.
Acasă Actualitate Premierul Viorica Dăncilă, în Parlamentul European: Românii simt inechitate când văd că...