Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din Guvern, potrivit Mediafax.
„Domnule Preşedinte, urmare adresei dumneavoastră din 17 ianuarie 2019 privind îndeplinirea condiţiilor de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019, vă transmit următoarele: Având în vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constituţia României, republicată, prin adresa sus rubricată am propus să dispuneţi emiterea decretelor prezidenţiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcţia de ministru al Transporturilor. În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obţinut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc. În mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condiţiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în scisoarea transmisă preşedintelui Klaus Iohannis ieri.
Viorica Dăncilă subliniază, de asemenea, că e importantă evitarea unui blocaj la nivelul celor două ministere.
„Sistemul constituţional din România a consacrat caracterul bicefal al puterii executive, iar practica Curţii Constituţionale a României a stabilit principiul cooperării şi colaborării loiale între autorităţile statului pe calea interpretării coroborate a normelor constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (4) referitoare la valorile supreme ale statului român şi la principiul echilibrului puterilor în stat. În acest context, în cei 30 de ani ai evoluţiei României ca stat democratic, cu toate că au existat diferenţe de opţiuni politice între Preşedintele României şi primul-ministru, colaborarea între vârfurile puterii executive a funcţionat, chiar cu unele sincope, scopul final fiind atât evitarea blocării activităţii instituţiilor statului, cât şi susţinerea dezvoltării economico-sociale a ţării noastre, iar aplicarea prevederilor art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, nu a întâmpinat niciun obstacol. Din păcate, în prezent, în pofida tuturor eforturilor făcute şi a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastră expres de a numi persoanele nominalizate în funcţia de ministru, iniţial fără un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate şi apoi pe motivul neîndeplinirii condiţiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri”, a adăugat Viorica Dăncilă, în scrisoarea transmisă preşedintelui.
Premierul îi transmite preşedintelui Klaus Iohannis că ”insistenţa” acestuia de a comunica în scris ”duce în derizoriu” prerogativele şi raporturile constituţionale.
Viorica Dăncilă a reiterat, în final, solicitarea de emitere a decretelor pentru numirea Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării.
„Având în vedere faptul că ambele propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţia României, republicată şi de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidenţiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcţia de ministru al Transporturilor, şi, totodată, să înceteze efectele Decretului Preşedintelui României nr. 46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar şi ale Decretului Preşedintelui României nr. 47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, transmite Dăncilă.
În încheiere, premierul menţioneză actele ataşate la dosarele celor două propuneri, respectiv copii legalizate după cărţi de identitate, certificate de cazier judiciar, curriculum-Vitae actualizate, cu semnături olografe, declaraţii privind exerciţiul deplin al drepturilor electorale şi inexistenţa cazurilor de incompatibilitate, precum şi privind neapartenenţa la structurile fostei Securităţi.