Violeta Stoica
Anul 2019 începe la Ploiești sub umbra împrumuturilor bancare, creditele fiind – se pare – singura soluție pentru cofinanțarea unor proiecte europene sau pentru unele investiții locale. Înainte de Crăciun, consilierii locali ploieșteni au aprobat o hotărâre pentru contractarea unui împrumut intern de 34 de milioane de lei, suplimentându-se, practic, suma inițială, de 27,5 milioane de lei, printr-o hotărâre adoptată anterior. S-a renunțat astfel la lista de 11 obiective pentru care ar fi urmat să se contracteze un credit la o bancă din România în valoare de 27,5 milioane de lei și s-a recurs la o nouă variantă de împrumut. Aceasta înseamnă 34 de milioane de lei pentru 24 de obiective de investiții care ar urma să fie cofinanțate de Primăria Ploiești cu ajutorul unui nou credit.
De altfel, împrumuturile la bănci au fost mărul discordiei în toate ședințele Consiliului Local Ploiești în care s-a luat în discuție contractarea de noi credite de către municipalitatea ploieșteană. Dispute aprige pe seama necesității unui nou împrumut și a gradului de îndatorare al orașului au mers inclusiv până la certuri ca la ușa cortului în cadrul întrunirilor aleșilor locali ploieșteni.
Iar 2019 nu pare să vină cu schimbări majore în acest sens…
Anul trecut pare să fi fost un an mai relaxat din punctul de vedere al rambursării creditelor aflate în derulare semnate între Primăria Ploiești și instituțiile bancare, iar sumele destinate ratelor, comisioanelor și dobânzilor bancare s-au ridicat la peste 31 de milioane de lei. Din 2019, însă, cu toate că va ieși din schemă un credit contractat la Alpha Bank, care a avut ultima rată anul trecut, valoarea tranzacțiilor privind datoria publică și împrumuturi va crește la 45,3 milioane de lei plus dobânzi și comisioane bancare – de 6,2 milioane de lei.
De altfel, potrivit previziunilor bugetare pentru perioada 2019-2021, Ploieștiul va da înapoi băncilor în următorii trei ani tot mai mulți bani, în anul 2021, de exemplu, suma ajungând la 52,6 milioane de lei.
Adăugând și creditul care ar urma să fie contractat în baza hotărârii consilierilor locali privind împrumutul de 34 de milioane de lei, banii returnați băncilor vor constitui o parte importantă a bugetelor locale pe următorii ani.
• Războiul continuă și în noul an?
Divergențele care s-au acutizat în cursul lui 2018 între primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, pe de o parte, și viceprimarii municipiului – Cristian Ganea și George Pană – pe de altă parte, vor continua cu siguranță și în noul an. Că lucrurile vor sta așa a reieșit chiar din ultimul mesaj al viceprimarului Cristian Ganea, postat pe pagina sa de facebook, la finalul anului trecut. Supărat că primarul “se împăunează în spațiul public cu munca altora”, Ganea a lansat la finalul anului 2018 o petardă în ochii edilului-șef, anunțând depunerea unor proiecte europene pentru finanțare, înainte ca Adrian Dobre să o facă.
“Finalul de an vine cu vești bune pentru ploieșteni. Nouă proiecte prioritare pentru municipiul nostru au fost finalizate și depuse în vederea obținerii finanțării europene. La acestea se adaugă alte patru proiecte de rezervă. A fost o muncă titanică, iar fără echipa care a colaborat la scrierea proiectelor, nu am fi reușit. Atât eu, cât și domnul viceprimar George Pană, vrem să le mulțumim oamenilor minunați de la Direcția Tehnic Investiții, de la Direcția de Patrimoniu, de la Direcția Relații Internaționale, dar și celorlalți colegi din primărie care au pus umărul la întocmirea documentației pentru ca aceste 13 proiecte necesare pentru ploieșteni să fie astăzi încărcate pe platforma MYSMIS. Sperăm ca toate să primească și finanțarea de care este nevoie. Proiectele vizează realizarea terminalelor multi-modale de care este nevoie pentru fluidizarea traficului la toate intrările din oraș, dar și realizarea pasajului CF de la Podul Înalt și lărgirea tronsonului str[zii Ghe. Gr. Cantacuzino la patru benzi, de la Șoseaua Vestului și până la limita orașului. Tot printre proiectele depuse astăzi se numără și cele care vizează construirea a patru noi grădinițe, dar și reabilitarea Liceului „1 Mai“. Nu în ultimul rând, ne-am axat și pe obținerea de fonduri pentru construirea sensului giratoriu de la ieșirea spre Bucov, dar și reconfigurarea infrastructurii rutiere pe strada Ștrandului și amenajarea de piste pentru biciclete și pietoni în această zonă. Le mulțumesc colegilor din primărie că au depus acest efort și au demonstrat că lucrul în echipă este soluția. Am vrut să fac acest anunț tocmai pentru a-l împiedica pe primarul Adrian Dobre să se împăuneze în spațiul public cu munca altora, așa cum ne-a obișnuit până acum”, a arătat viceprimarul PSD al municipiului Ploiești, Cristian Ganea, cu două zile înainte de finalul anului 2018.