Jandarmii – în misiuni de salvare chiar şi pe acoperişurile caselor !
F.T.
Dacă în ziarul de sâmbătă, prezentând bilanţul IJJ Prahova pentru anul trecut, ne întrebam retoric „Dar ce nu fac jandarmii prahoveni ?”, ei bine, nici în ruptul capului nu ne-am fi gândit că se vor căţăra şi pe acoperişurile caselor oamenilor, pentru a le degaja zăpada care mai – mai să le dărâme casa . Dar, s-a întâmplat şi asta!
Astfel, potrivit unei informări a şefului IJJ Prahova, colonel Liviu Coman, sâmbătă, 26 ianuarie, în urma unui apel prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă „112”, angajaţi ai Postului de jandarmi Cheia au venit în sprijinul unui localnic în vârstă de 84 de ani, care a sesizat faptul că stratul de zăpadă consistent (aproximativ 80 de centimetri !) îi poate dărâma casa. Nu de alta, dar grinzile trosneau…. În plus, bătrânul nu putea să facă focul în sobă fiindcă hornul era obturat tot din cauza stratului gros de zăpadă.
După două ore de muncă, jandarmii au lăsat acoperişul „la negru”, adică fără urmă de zăpadă pe el.
Tot sâmbătă, angajaţii de la Postul de jandarmi montan din Sinaia au trecut al activităţi de „rutină”, respectiv căutarea schiorilor rătăciţi.
În legătură cu acest caz, Nicoleta Cădar, purtătorul de cuvânt al IJJ Prahova, a precizat faptul că „în data de 26.01.2019, în jurul orelor 17.30, jandarmii montani din Sinaia, aflați în misiune de menținere a ordinii publice în zona Cotei 1400, au fost sesizaţi de către doi cetățeni chinezi că un prieten de-al lor, care cobora pe schiuri de la Cota 2000 la Cota 1400, s-a rătăcit din cauza ceţii. Jandarmii montani au găsit persoana rătăcită în zona împădurită dinspre schitul Sfânta Ana, după aproximativ 90 de minute de căutări”.
Din fericire, chinezul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, ci de o experienţă care poate îl va face sau nu să revină în România şi la anul.
Aşadar, acoperiş degajat de zăpadă după două ore de dat la lopată, chinez salvat după o oră şi jumătate de căutări… Ce mai urmează ? Ca jandarmii să intre şi pe vreun horn, să aducă daruri. Să aştepte până la Crăciun…
Ca urmare a fenomenelor meteorologice înregistrate la sfârşitul săptămânii trecute – vânt puternic și depunere de gheață pe stâlpi și cabluri – cele mai multe intervenţii le-au avut pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova.
Astfel, potrivit unui comunicat al reprezentanţilor instituţiei, sâmbătă, 26 ianuarie a.c., ” s-au înregistrat avarii importante la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Pentru asigurarea necesităților populației din zonele afectate, ISU Prahova a asigurat alimentarea în localitatea Boldeşti-Grădiştea cu un container de mare capacitate generator de curent electric (de iluminat tip IV). Generatorul are o capacitate de 450 KVA și permite aprovizionarea temporară a unor localităţi cu energie electrică în cazul în care reţeaua publică de alimentare cu energie cedează din cauza vremii neprielnice şi asigură alimentarea a 200 de gospodării din satul Boldeşti, comuna Boldeşti-Grădiştea“.
Tot sâmbătă, angajaţii ISU au acţionat pentru înlăturarea a zece copaci căzuţi pe carosabil, pe raza comunei Tătaru.
Nici ieri, la orele 14, situaţia nu era prea roză. Astfel, potrivit reprezentanţilor Instituției Prefectului Prahova, 1.695 de abonaţi, din localităţile Ciorani, Sălciile, Baba Ana, erau încă nealimentaţi la rețeaua de furnizare cu energie electrică, din cauza faptului că gheaţa a rupt firele de alimentare. Până la remedierea situaţiei, tot de la Instituţia Prefectului ni s-a precizat că ISU Prahova urma să pună în funcţiune, în cursul după-amiezii de ieri, încă două generatoare. Totuşi, la ora 16, numărul abonaţilor rămaşi nealimentaţi la reţeaua electrică scăzuse la 1.170 de abonaţi din localităţile Sălciile, Grădiştea şi Boldeşti. Pentru alimentarea acestora cu energie electrică, erau în curs de montare 8 grupuri electrogene de la ISU Prahova şi Electrica, potrivit ultimelor informaţii furnizate de către Instituţia Prefectului Prahova.