F. T.

Potrivit evaluării efectuate la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino”, echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie ale inspectoratului au participat, anul trecut, la un număr de 4.061 de acţiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă cauzate de incendii, arderi necontrolate, alunecări de teren, inundaţii, asanări şi distrugeri de muniţie, salvări de persoane şi animale etc, în scădere cu aproape 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.
“Pentru cele 4061 de acțiuni menționate mai sus, echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie au înregistrat un timp mediu de răspuns de 10,49 minute şi un timp mediu de intervenţie de 181,38 minute”, precizează, într-un comunicat, reprezentanțíi pompierilor prahoveni.
Totuși, chiar dacă per total numărul intervențiilor a scăzut, în ceea ce privește incendiile, s-a constatat o recrudescență a acestora. Astfel, echipajele specializate din cadrul structurilor ISU au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi înlăturarea efectelor negative a 568 de incendii, în creştere faţă de anul 2017 cu 3,83%.
“Pe timpul acţiunilor de localizare, lichidare şi înlăturare a efectelor negative generate de incendii au fost salvate bunuri materiale în valoare de 143.187.213 lei, respectiv 30.465.364,46 euro, iar pentru gestionarea eficientă a incendiilor produse în anul 2018, angajații instituției au acţionat cu 953 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 145 de autospeciale de capacitate medie, 15 autospeciale pentru salvare de la înălţime, două autocamioane de intervenţie, cinci motopompe, 160 de ofiţeri și 5.410 subofiţeri”, se mai precizează în documentul de presă amintit.
De asemenea, creștere de aproape șapte la sută s-a înregistrat și la arderile necontrolate de pe raza unităţiilor administrativ-teritoriale ale judeţului, înregistrându-se 588 de asfel de evenimente. Din numărul total de arderi necontrolate la care forţele de intervenţie din cadrul subunităţilor au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi limitarea efectelor acestora, 51 de acțiuni au fost realizate în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. Mai grav este însă faptul că aceste arderi necontrolate de vegetaţie uscată produse în anul 2018 au afectat o suprafaţă de 898,50 hectare de teren!