Petre Apostol

Miercuri seară, în sala de conferinţe a simbolului oraşului Bruxelles, din Belgia, Atomium, a avut loc tragerea la sorţi a grupelor Campionatului European de Volei masculin. Printre echipele calificate la ediţia de anul acesta a competiţiei continentale se regăseşte şi România, formaţie în cadrul căreia a fost prezent şi un jucător ploieştean – liberoul Liviu Cristudor, format la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti şi component al vicecampioanei naţionale, CS Arcada Galaţi.
În plus, în cadrul meciurilor din campania de calificare, în lotul naţional condus de antrenorii Dănuţ Pascu şi Ovidiu Macarie au fost incluşi şi doi campioni cu Tricolorul LMV Ploieşti în sezonul trecut, anume Laurenţiu Lică şi Cristian Bartha, care au fost, de altfel, primii doi în ierarhia celor mai valoroşi jucători români din 2018, conform Federaţiei Române de Volei.
Reprezentativa tricoloră a făcut parte din Grupa A în calificările pentru turneul final al Campionatului European, pe care a câştigat-o cu o etapă înainte de sfârşitul campaniei de calificare, devansând Finlanda (de asemenea, calificată la turneul final) şi Danemarca. Pentru echipa României aceasta va fi prima prezenţă la Campionatul European după o absenţă de 24 de ani, calificarea fiind facilitată, totuşi, şi de faptul că s-a mărit numărul formaţiilor calificate la 24.
Ediţia competiţiei continentale care va avea loc între 13 şi 29 septembrie mai vine cu o premieră, anume faptul că va fi organizată în patru ţări: Franţa, Belgia, Olanda şi Slovenia.
Echipa României are cinci medalii în palmares la Campionatele Europene: una de aur (1963), două de argint (1955, 1958) şi două de bronz (1951, 1975).
Conform tragerii la sorţi, reprezentativa României va face parte din Grupa A, alături de Franţa, Italia, Bulgaria, Portugalia şi Grecia. Meciurile grupei vor fi găzduite de Franţa, la Montpellier, România fiind cel mai slab clasată din ierarhia Federaţiei Internaţionale dintre cele şase echipe, ocupând locul 54. Principalele favorite la câştigarea grupei se anunţă a fi Italia, Franţa şi Bulgaria.
Italia (de şase ori campioană europeană şi de trei ori campioană mondială) este a treia clasată din ierarhia mondială, prima din Europa în clasament (după Brazilia şi Statele Unite ale Americii), fiind sfert-finalistă la ediţia precedentă a Europenelor şi ocupantă a poziţiei a cincea la Mondialele de anul trecut. Franţa este a noua în ierarhia internaţională (a patra din Europa) şi s-a situat pe locul al şaptelea la Mondiale, iar la ediţia precedentă a Europenelor a încheiat pe a noua poziţie.
De asemenea, Bulgaria se poate implica în lupta pentru primul loc, având în vedere că ocupă locul 14 în clasamentul mondial, iar la ediţia precedentă s-a situat pe a şasea poziţie, în vreme ce la Mondiale s-a clasat pe locul 11.
Celelalte două echipe din grupă ar părea mai accesibile tricolorilor, Portugalia ocupând locul 31 în ierarhia mondială, iar Grecia – locul 48.
Primele patru clasate din cele patru grupe vor avansa în optimile de finală la turneul final.

 

Componenţa grupelor la CEV Eurovolley 2019
Grupa A (se joacă la Montpellier, în Franţa)
Franţa
Italia
Bulgaria
Portugalia
Grecia
România
Grupa B (se joacă la Antwerp, în Belgia)
Belgia
Serbia
Germania
Slovacia
Spania
Austria
Grupa C (se joacă la Ljubljana, în Slovenia)
Slovenia
Rusia
Finlanda
Turcia
Macedonia
Belarus
Grupa D (se joacă la Amsterdam-Rotterdam, în Olanda)
Olanda
Polonia
Cehia
Estonia
Ucraina
Muntenegru