Străinii au acceptat ofertele refuzate de locuitorii din judeţ

Lunar, jumătate dintre posturile scoase la concurs de angajatori rămân neocupate

Nicoleta Dumitrescu

Pare paradoxal, dar s-a ajuns în situația ca, în Prahova, cea mai bună forţă de muncă locală să o reprezinte muncitorii din… străinătate! Confirmarea a venit de la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Prahova, care a anunţat, printre altele, că în anul 2018 au fost înregistrate peste 600 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, solicitările cele mai multe fiind înregistrate pentru cetăţeni din Vietnam, Serbia, Sri Lanka, Nepal şi Ucraina. Practic, muncitorii din ţările menţionate au reprezentat, pentru agenţii economici din judeţ care, lună de lună, inclusiv anul trecut, nu au reuşit să găsească braţe de muncă din judeţ, un “colac de salvare” în adevăratul sens al cuvântului. Asta în condiţiile în care, lunar, jumătate dintre posturile scoase la concurs rămân neocupate, o statistică pe cât de tristă pe atât de alarmantă fiind valabilă inclusiv la nivelul anului trecut. Cert este că muncitorii străini au acceptat oferte de muncă din domenii care sunt cel mai des refuzate de către prahoveni, respectiv construcţii industriale, agricultură, industria alimentară şi turism.

Dacă mai era nevoie de încă o confirmare că, din cauza faptului că n-au găsit forţă locală de muncă, angajatorii prahoveni au apelat la muncitori din străinătate, aceasta a venit la începutul anului 2019. Conform Serviciului pentru Imigrări al judeţului Prahova, anul trecut au fost înregistrate 652 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, cele mai multe solicitări fiind înregistrate pentru cetăţeni străini din Vietnam, Serbia, Sri Lanka, Nepal şi Ucraina. Analizând domeniile pentru care s-au solicitat avizele de angajare în 3-amuncă, precum construcţii industriale, agricultură, industria alimentară şi turism, e ușor de observant că acestea sunt, de fapt, activităţile pentru care, lună de lună, inclusiv anul trecut, angajatorii anunţă, prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Prahova, oferta posturilor libere. Iar pentru că prahovenii nu s-au dovedit a fi interesaţi în ocuparea unor locuri de muncă extrem de căutate pe piaţa locală, precum lăcătuşi, strungari, sudori etc., angajatorii din judeţ au fost nevoiţi să recurgă la oferta de forţă de muncă din străinătate – persoane care-şi doresc un loc de muncă stabil şi care nu au considerat necunoaşterea limbii române, scris şi vorbit, de exemplu, un impediment! De altfel, faptul că directorii unor firme cunoscute din judeţ vor apela la forţă de muncă din ţări asiatice a devenit certitudine chiar anul trecut, la Ploieşti, în luna mai, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova organizând un seminar pe tema lipsei de muncă bine calificate, invitaţi fiind atât ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam la Bucureşti, cât şi reprezentanţii unor firme vietnameze de recrutare. În cadrul acestui eveniment, patroni şi directori de fabrici din Prahova au putut afla că Vietnamul are experienţă în ceea ce priveşte exportul de forţă de muncă, vietnamezii fiind oameni muncitori şi instruiţi. Totodată, subliniindu-se faptul că în funcţie de cerinţă există forţă de muncă specializată, celor prezenţi li s-a mai transmis faptul că „poporul vietnamez poate fi considerat, pentru firmele care au nevoie de forţă de muncă, o barcă de salvare”. Şi se pare că aşa a fost, având în vedere faptul că, deja, în Prahova, lucrează destui vietnamezi.
Pe de altă parte, faptul că muncitorii din străinătate au ajuns să reprezinte pentru angajatorii prahoveni o soluţie în a-şi completa personalul, astfel încât activitatea să poată fi continuată, scoate în evidenţă un alt paradox înregistrat la nivelul anului trecut. Este vorba despre faptul că, în 2018, potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, aproape jumătate dintre posturile oferite lunar de către angajatori au rămas neocupate. Mai exact, în fiecare lună, între 800-900 de locuri de muncă au rămas neocupate, în condiţiile în care, de pildă, în 2018, în luna octombrie au fost înregistrate 2.053 de locuri vacante, iar în noiembrie – 1.721 de posturi. Iar urmare a acestor statistici, anul trecut, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă vacante, Prahova s-a clasat pe locul doi. Cele mai căutate categorii de angajaţi de către agenţii economici prahoveni sunt muncitori necalificaţi în demolarea clădirilor, şoferi, manipulanţi, adică exact unele dintre domeniile pentru care au optat muncitori din Vietnam, Serbia, Sri Lanka, Nepal şi Ucraina!