Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dorește ca Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să poată vinde bunurile în posesia cărora a intrat statul și prin alte metode. Astfel, dorește modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, potrivit Hotnews.
„Valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului se poate face prin bursele de mărfuri, prin magazine proprii, licitaţie publică, în regim de consignaţie, direct de la locul unde acestea se află. De asemenea, bunurile se pot valorifica prin agenţii imobiliare, case de licitaţii, site-uri specializate în promovarea şi vânzarea de bunuri prin mijloace electronice, prin licitații online sau magazin online, brokeri în domeniul pieţei bursiere. Procedura de valorificare se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
În data de 13 decembrie 2018, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, spunea că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va trebui să renunțe la evaluatori, să aibă un site pe care să vândă mașinile pe care le confiscă, ca să nu se mai degradeze în timp.
“Există foarte multe autoturisme confiscate. Toate punctele vamale sunt blocate. Zici că sunt parcuri auto. Ani de zile zac mașinile în astfel de spații și blochează activitatea vamală. ANAF încearcă să facă vânzări de sedii, de spații confiscate sau pe care statul le-a preluat într-un fel sau altul. Încep și fac, cei de la ANAF, procedura. Spun: „Domnule, trebuie să angajăm experți să facă evaluarea”. Vă dați seama, timpul trece, acele valori într-un final nu sunt acelea plătite de către cei care doresc să cumpere fie bunuri mobile sau imobile și multe altele”, a spus Teodorovici.
Potrivit acestuia, odată confiscată o mașină, aceasta să fie anunțată pe un site dedicat.
„Pe zona de mașini, tot ce este confiscat, în ziua 2 îl pui pe un site dedicat acestui lucru. Acolo ce spui? Auto cutare, număr de kilometri, culoarea, poze interior, stânga, dreapta, față, spate, le postezi frumos acolo, unde se poate vedea, dacă cineva vrea să vadă acel autoturism, și un termen în care cine vrea să intre să liciteze. Nu facem nicio valoare. Valoarea o stabilește piața. Nu dau eu bani ca stat să facă evaluare”, a explicat ministrul Finanțelor.
„Am încercat să iau și eu o mașină la minister ca să am și eu, ca ministru de Finanțe, o astfel de mașină să mă pot deplasa, nu personal, ci la serviciu. Era o mașină care stătuse 6 ani acolo unde a fost adusă ca mașină confiscată. Când s-au apucat să-i facă formalitățile, mașina era furată. Deci de 6 ani, mașina era furată și ei nu au fost în stare să facă verificarea acesteia în sistem. Cum ar fi fost să merg cu mașina aceea pe stradă?”, a explicat Teodorovici.
La imobile, la fel, spune el, se fac „evaluări peste evaluări total nejustificat”. „Domnule, ia valoarea pe care notarul o are și restul se licitează. Nu dai bani nejustificat ca stat să evaluezi, oricum acel preț se duce în jos etapă cu etapă. Aceasta este abordarea pe care Finanțele și ANAF sunt obligați să o aibă”, a mai spus ministrul Finanțelor.