Ministerul Sănătăţii subliniază că vaccinurile salvează milioane de vieţi în fiecare an şi că asigurarea protecţiei împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare este o prioritate pentru Guvernul României şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Precizările Ministerului Sănătăţii vin ca urmare a unui articol publicat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES pe 21 ianuarie, cu titlul ”Efectele vaccinurilor asupra sănătăţii depăşesc cu mult bolile vizate”, şi care a fost anulat deoarece conţinea inexactităţi şi informaţii incomplete.
„Vaccinurile salvează milioane de vieţi în fiecare an. Asigurarea protecţiei împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare este o prioritate pentru Guvernul României şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, arată ministerul într-o postare pe Facebook.
Reprezentanţii ministerului subliniază că articolele apărute în presă care combat vaccinarea nu reprezintă un studiu ştiinţific.
„Cercetările invocate în articole sunt realizate pe baza unor studii limitate, realizate în urma cu 30 de ani, într-o singură zonă a lumii. Mai mult, studiile invocate care stau la baza articolului publicat pe un site internaţional şi preluat de presa din România nu arată că vaccinurile ar avea efecte negative. De acum 30 de ani şi până în prezent, există nenumărate cercetări care nu susţin observaţiile publicate de echipa de specialişti care au realizat articolul”, a precizat aceeaşi sursă.
Ministerul menţionează că ultima revizuire a studiilor din acest domeniu, publicată în anul 2017, relevă faptul că nu este necesară o schimbare a schemei de vaccinare. „Este regretabil că astfel de informaţii circulă în spaţiul public, dezinformând populaţia. Reafirm cu tărie faptul că, în calitate de ministru al Sănătăţii, voi susţine în continuare şi voi continua acţiunile care au ca scop informarea părinţilor cu privire la vaccinare, astfel încât aceştia să ia cea mai buna decizie pentru sănătatea copiilor lor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ministerul a mai precizat că programul naţional de imunizare este în concordanţă cu recomandările OMS şi conceput pentru o protecţie optimă la orice vârstă.
„Aceste recomandări se bazează pe indicaţiile consiliilor consultative independente alcătuite din experţi internaţionali de renume, inclusiv Grupul consultativ strategic de experţi privind imunizarea (SAGE). Aceste consilii independente revizuiesc periodic toate rezultatele cercetărilor ştiinţifice de înaltă calitate privind vaccinurile şi vaccinarea şi iau în considerare aceste constatări în recomandările lor către OMS. Cu multiple ocazii, SAGE şi alte consilii consultative au efectuat o analiză aprofundată a dovezilor existente privind efectele nespecifice ale vaccinurilor şi au ajuns la concluzia că dovezile nu susţin o modificare a programului de imunizare existent”, se menţionează în comunicatul publicat pe reţeaua de socializare.
Potrivit postării, experţi independenţi continuă să monitorizeze în mod regulat şi să evalueze critic datele emergente privind vaccinurile şi vaccinările iar concluziile lor sunt analizate atent de OMS. „Pentru a asigura cea mai bună protecţie posibilă, este esenţial ca toţi copiii să fie vaccinaţi la timp cu fiecare doză necesară în conformitate cu programul naţional de imunizare”, a conchis MS.