Marian Dima

Anul 2018 a fost, fără doar și poate, cel mai prost ”din istoria modernă” a primului eșalon județean, unul care a ratat, în premieră, prin campioana CS Blejoi, barajul de promovare în Liga a III-a, eșec ”combinat” și cu pierderea finalei UEFA Regions Cup, unde gruparea AJF Prahova a fost învinsă de echipa similară a județului Buzău.
Aflate în vacanță din punct de vedere al competiției, în care nu se mai joacă, din noiembrie până la începutul lui martie, echipele prahovene ”de județ” au parte de destule evenimente importante în perspectiva unui retur în care întrebarea care se pune este una ”combinată”: cine va câștiga primul eșalon județean va dori să facă și pasul către nivel național, spre Liga a III-a?
În momentul de față, CS Bănești Urleta și CS Blejoi par să fie cele două echipe care caută răspuns la această întrebare, având câte 40 de puncte în clasament, cu cinci mai multe decât Petrolistul Boldești și 8 ”lungimi” peste CS Cornu.

Vișan devine din ”domnul antrenor”… dom’ director!

Cea mai importantă mutare din punctul de vedere al băncii tehnice este plecarea antrenorului Marius Vișan de pe banca de la AFC Bănești Urleta, unde a avut un aport deosebit și ca jucător, fiind printre cei mai buni fotbaliști ai Ligii A Prahova, în tur!
Vișan va activa în 2019 la Tricolorul Breaza, club susținut de autoritatea locală din Breaza, unde a ”prins” postul de director. Este de așteptat ca acesta să ajute efectiv echipa, din teren, așa cum o făcea și în vremurile ”de glorie” ale fotbalului din acest oraș, când, cu Florin Stăncioiu pe bancă și acesta – golgheterul echipei, Tricolorul ajungea până în Liga a II-a. Lipsește deocamdată președintele de ”atunci”, Constantin Anghelache, dar, intuim că, până la finele lui 2019, nu este … exclus să apară și el în peisaj. Și, cine știe, peste un an, și Breaza va avea alte planuri!

Claudiu Dumitrescu – favorit pentru banca Băneștiului

De departe, cel mai experimentat fotbalist din lotul celor de la AFC Bănești Urleta, fostul 8-bprim-divizionar Claudiu Dumitrescu, are șanse mari să fie cel care va continua munca lui Marius Vișan și, implicit, ”lupta” cu CS Blejoi. După o periodă scurtă petrecută în China, ca antrenor la copii și juniori, alături de Florin Pârvu, Dumitrescu a jucat câteva meciuri, în prima parte a sezonului, în tricoul celor de la Bănești, iar acum este ”prima opțiune” pentru a-i urma lui Vișan. Bani sunt, ambiții, de asemenea, zona celui de-al doilea municipiu prahovean, Câmpina, având șansa de a reveni în circuitul național! Unde, în ultima perioadă a părut că este urmărită de un blestem, după disparția echipei Poiana, pe rând, Unirea, CSM și Fortuna Câmpina fiind doar ”meteoriți fotbalistici” – proiecte care au durat mult prea puțin!

Golgheterul Ligii A merge ”cu finul”, la Plopeni

Cu un parcurs sub așteptări, în tur, CS Păulești a decis ”să restarteze” tot ce se poate, încercând să ”construiască” o nouă generație, o altă echipă, piesele grele din ultimii ani primind ”verde” la transferuri, în această iarnă. Cel mai ”urmărit”, desigur, Andrei Ciobanu, golgheterul ultimelor cinci sezoane din Liga A, care s-a decis asupra viitoarei sale destinații 8-cîn fotbalul județean. Jucătorul născut în 1989 a decis să meargă la CSO Plopeni, pe urmele fostului antrenor de la Păulești, Iulius Mărgărit! Chiar dacă nu pare capabilă să poată remonta diferența imensă care o desparte acum, în clasament, de primul loc – nu mai puțin de 14 puncte, echipa plopenară a reușit să își asigure serviciile unor jucători importanți pe plan județean, Ciobanu urmând să meargă la echipa care activează pe arena ”Gheorghe Șilaev” alături de Vladimir Butufei, un alt jucător important ”de județ”, cei doi fiind buni prieteni și viitoare rude, pentru că Butufei va fi ”nășit” de către colegul său! În plus, un fost prim-divizionar în CV, fundașul stânga Alexandru Radu, și el plecat de la Păulești, va merge tot la Plopeni, în timp ce un alt jucător care a evoluat în tur la Păulești, Cristian Mihăiță, va merge la Boldești!

Cornu aduce jucători din afara judeţului

Surpriza plăcută a primei părți a sezonului, formația CS Cornu, are de gând să încerce aducerea unui ”plus valoare” pentru întrecerea județeană, prin completarea lotului cu 2-3 jucători cu CV-uri de eșalon superior, din afara județului! Primul pe listă, care a fost deja ”înregimentat” oficial, Marius Ene, fost golgheter de Liga a II-a, trecut și prin Divizia A, 8-dcare, la 36 de ani, va reveni la Cornu, după un tur de campionat în care a ”bifat” câteva apariții la liderul din seria I a Ligii a III-a, SCM Gloria Buzău! Ene va lucra în continuare cu antrenorul Mihai Dinu, pe care l-a avut ”secund” la Buzău și care conduce echipa din Cornu, ca principal, în paralel, tehnician care speră să-i convingă să vină în întrecerea județeană prahoveană și pe Olariu și Florin Matei, doi jucători care au îmbrăcat, ultima oară, tricoul formației CSM Oltenița, din seria secundă a L3.

Liniște la Blejoi

Deocamdată, la campioana en-titre CS Blejoi este cel mai ”liniște” și stabilitate, din toate punctele de vedere, nefiind exclus ca ”agitația” de la Bănești să ducă formația de lângă Ploiești în postura de a avea o nouă șansă să facă ”pasul înainte”, pe care, aproape sigur, 8-edin a doua încercare nu credem că-l va rata, dacă va avea ocazia!
Oricum, Liga A este una în care, clar, ”se trăiește bine” pentru un eșalon de amatori, vorbindu-se, în unele cazuri, chiar la echipele mai sus menționate, de salarii, la jucători, de 1500-2000 de lei și chiar mai mult, în timp ce câțiva tehnicieni au chiar sume mai mari decât cele menționate trecute în dreptul lor ”pe statul de plată”. Bugetele oferite de primăriile unora dintre comune sunt generoase, condițiile – foarte bune, iar pretențiile celor care dau banii se rezumă doar la … ”să fie liniște”, nefiind vizate neapărat performanța, un anumit ”plan”, creșterea de jucători etc., ci doar poziții superioare în clasamentul la zi ”din județ” și cam atât!