Violeta Stoica
Mai mulți clienți ai unei importante instituții bancare din România – Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group – s-au trezit cu sume dispărute peste noapte din conturile lor curente. Mai mult decât atât, așa cum s-a întâmplat în cazul unui client din Ploiești, BCR a blocat cardurile bancare, fără măcar să anunțe apariția acestei probleme și nici să dea lămuriri în legătură cu faptul că din conturile lor au fost făcute tranzacții neautorizate.
În afara blocării cardurilor bancare fără a anunța clienții despre această operațiune, lipsa de comunicare a mers și mai departe, banca luând decizia emiterii unui alt card cu alte date de identificare, recuperabil în termen de cinci zile de la data depunerii sesizării, însă și de această dată fără a aduce la cunoștința clienților prin nicio metodă – telefonic, prin SMS sau prin e-mail – faptul că s-a luat această măsură.
În cursul zilei de ieri, au apărut chiar informații că, în această cauză, ar fi început o anchetă.
Iniţial, Banca Comercială Română nu a suflat nicio vorbă în legătură cu accesarea neautorizată a conturilor bancare ale unor clienți, acest lucru clientul din Ploiești constatându-l cu totul întâmplător, la verificarea online a extrasului de cont. Despre blocarea cardului său bancar a aflat abia după apelarea call-center-ului băncii, dat fiind că – după o tranzacție neonorată la un comerciant, unde s-a încercat efectuarea unei plăți prin POS – nu a mai fost folosit cardul pentru cumpărături directe sau online.
Nimeni însă nu i-a putut furniza informații suplimentare despre efectuarea neautorizată a unei plăți în valută, cu o locație necunoscută din… Londra, pe motiv că – așa cum a precizat angajata din call-center – nu se cunosc detalii, fiind în curs de investigare apariția acestor fraude din conturile unor clienți (n.n. – sugerăm verificarea convorbirilor).
Mai mult decât atât, sesizarea privind tranzacția necunoscută ar putea fi rezolvată în termen de 30 de zile, ceea ce înseamnă că acel client (sau acei clienți) ale cărui conturi au fost folosite de persoane necunoscute (?) pentru cumpărături nu își va putea recupera sumele cheltuite decât după această perioadă de timp!
Abia în partea a doua a zilei de ieri, după ce clientul s-a adresat unei agenţii din Ploieşti a băncii, precum şi reprezentanţilor BCR Central, Cătălin Ioniță, coordonator al echipei de Comunicare Corporativă – Direcția Marketing și Comunicare din cadrul băncii amintite a transmis următorul răspuns:
„Răspunsul meu îl poţi considera atât unul pentru client, cât şi un punct de vedere oficial al băncii.
Blocarea cardurilor este o procedură standard, recurentă, la care se recurge ori de câte ori există suspiciunea unor tranzacţii suspecte cu cardul, tocmai pentru a preîntâmpina riscul unor fraude şi a ne proteja astfel clienţii.
Există nenumărate situaţii prin care un card poate ajunge, fără voia noastră sau a clientului, în situaţii de a opera tranzacţii neautorizate. Pentru documentarea situaţiilor, dar şi a măsurilor pe care atât bancă, cât şi clienţii le pot lua, îţi ofer aici un link util: https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/informatii-utile/securitate
Îţi pot garanta că nu există, în prezent, nicio breşă de securitate şi depunem zilnic eforturi pentru a ne informa şi educa clienţii despre cum să-şi protejeze cardurile şi operaţiunile, atunci când fac tranzacţii pe internet.
Toţi clienţii ale căror carduri sunt blocate primesc imediat notificări prin SMS. În cazul tău, specific, datele personale, care includ şi numărul de telefon, nu erau actualizate, prin urmare colegii mei au procedat la reactualizarea datelor.
Nu avem informaţii despre investigaţii ale Poliţiei sau Procuraturii sau despre fapul că măsurile de protecţie pe care banca le-a luat, în prezent, cel puţin în cazul tău, dar şi a altor clienţi care, de-a lungul timpului, au rămas cu cardurile blocate ar fi, la ora actuală, subiectul vreunei investigaţii.
Consider că am răspuns prompt şi transparent la solicitarea ta, aşa că nu văd unde există vreo lipsă de comunicare”.
Deși primit cu întârziere, acceptăm răspunsul dat în nume personal și oficial clientului de către reprezentantul băncii, ne menținem însă punctul de vedere că nu ar fi trebuit să treacă, totuși, câteva zile până când banca să aibă o reacție față de clienții săi, fie și dacă ar fi fost vorba despre o singură persoană. Cu atât mai mult cu cât nu există dubii privind tranzacția efectuată duminică, 13 ianuarie, la ora 2 noaptea, la un comerciant din Londra, în valută!
În orice caz, noi vom urmări acest subiect, cu atât mai mult cu cât sunt frecvente situațiile în care primim comunicate și informații oficiale referitoare la fraude bancare și considerăm de datoria noastră să ne informăm cititorii.