Deputat Rodica Paraschiv

Unirea de la 1918 a tuturor românilor sub același stindard – dobândită cu sacrificiul eroilor români și cu dăruirea și iubirea de neam și de țară a oamenilor politici ai vremii – a fost precedată de Mica Unire înfăptuită de marele domnitor Alexandru Ioan Cuza.
La 24 ianuarie 1859, acum 160 de ani, se făcea primul pas important pe calea realizării statului național unitar român. În toată istoria românilor, stau mărturie, peste veacuri, faptele! Alexandru Ioan Cuza făurea Unirea Principatelor Moldovei şi Țării Românești, vechi provincii locuite de același neam, cu o istorie comună, aduse sub aceleași năzuințe.
Strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească, Mica Unire a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică dintre cele două regiuni.
Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul Războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii celor două principate.
Votul popular favorabil unirii în ambele ţări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc, în 1857, a dus la Convenţia de la Paris din 1858 – o înţelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două principate, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.
La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Țării Românești. În 1861, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică.
După înlăturarea sa de la putere, în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat, România.
La 24 Ianuarie 1859 s-a unit un neam, s-a întărit o credință, s-a făcut dreptate!
Ne-au cotropit străinii și au încercat să ne dezbine, însă nu au putut să treacă de demnitatea istorică a străbunilor noștri, martiri ai unei reîntregiri dobândite cu jertfă! Să nu uităm că avem o responsabilitate, transmisă peste veacuri de către înaintașii noștri!
La 160 de ani de la Mica Unire, să nu ne piară curajul și demnitatea patriotismului! Să-i păstrăm cu sfințenie în suflet pe Mihai Viteazul, pe Cuza și pe
Ferdinand I, marii întregitori, căci jerfa bunicilor noștri a făcut ca noi, astăzi, să fim români!