Ţările membre ale Uniunii Europene cheltuiesc zeci de milioane de euro, suplimentează personalul vamal şi emit decrete de urgenţă pentru a face faţă posibilităţii tot mai probabile a producerii unui Brexit fără un acord, informează agenţia The Associated Press şi postul BBC News, preluate de Mediafax.
Capitalele europene se pregătesc să reglementeze situaţia cetăţenilor britanici care locuiesc şi muncesc în spaţiul Uniunii Europene şi care după Brexit nu vor mai beneficia de drept de şedere şi speră că Marea Britanie face la fel în cazul propriilor cetăţeni.
Londra a anunţat că cetăţenii UE vor putea rămâne temproar în Marea Britanie, inclusiv în cazul unui Brexit fără acord.
Portugalia a anunţat că va crea linii speciale de aşteptare la aeroporturi pentru cetăţenii britanici, în condiţiile în care un număr mare de turişti din Regatul Unit vizitează anual Portugalia.
La Berlin, parlamentarii germani au dezbătut joi un proiect de lege ce are drept scop să prevină problemele birocratice ce ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord, iar autorităţile olandeze caută să suplimenteze numărul veterinarilor care se ocupă de verificarea importurilor de animale vii, inclusiv prin angajarea de veterinari din estul şi sudul Europei.
Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunţat joi că scenariul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord pare „tot mai puţin improbabil”, astfel că Franţa a activat planul de rezervă pentru a se pregăti în cazul în care se va întâmpla acest lucru.
Parisul va aloca aproximativ 50 de milioane de euro pentru pregătirea porturilor şi aeroporturilor franceze, după ce Camera Comunelor de la Londra a respins recent Acordul Brexit negociat de Guvernul britanic cu Uniunea Europeană.
Premierul francez a afirmat că va trebui dată o lege care să asigure un cadru legal pentru un Brexit fără un acord.
Cea mai mare parte a fondurilor alocate de Paris vor merge către sporirea securităţii la aeroporturi şi Eurotunnel, tunelul de sub Canalul Mânecii. În aceste condiţii, urmează să fie angajaţi sute de noi ofiţeri vamali.
La rândul ei, Marea Britanie a alocat câteva miliarde de lire sterline şi a suplimentat numărul funcţionarilor publici în încercarea de atenua efectele negative ale unui posibil Brexit fără un acord.
Un oficial UE urmează să efectueze vizite în toate ţările membre pentru a ajuta la coordonarea planurilor de rezervă în caz Brexit fără un acord.
Cele mai afectate de un astfel de rezultat ar fi ţările UE care au legături comerciale strânse cu Marea Britanie, printre care Irlanda, Olanda şi Germania.