Frigul nu face rău. Din contră, petrecerea timpului în aer liber şi toamna şi iarna prezintă o serie întreagă de beneficii pentru copii, atât în ceea ce priveşte sănătatea, cât şi oportunităţile de dezvoltare psihico-fizica, potrivit A.M. Press, care preia https://allforromania. Sursa:voxbiz.ro.
Nu contează dacă este vara sau iarna: dacă nu este bolnav, un copil nu ar trebui să îşi petreacă după-amiezile în interior!
“Părinţii cred de cele mai multe ori ca atunci când temperaturile scad şi soarele dispare trebuie să îşi ascundă copiii în case. Dar nu este aşa!“, susţine Monica Castagnetti, psiholog şi formator în cadrul Centrului de Sănătate din Trieste, Italia. Specialistul continua spunând că acest lucru nu este recomandat „nici din punct de vedere al sănătăţii şi nici pentru nevoile mai generale ale copilului şi posibilităţile sale de dezvoltare fizică şi mentală”.
“Să demontăm rapid mitul potrivit căruia frigul ne face rău”, spune şi medicul italian Laura Reali, specialist în pediatrie. “În afară de faptul că, odată cu schimbările climatice în curs de desfăşurare şi încălzirea globală rezultată, perioadele foarte reci sunt în scădere, ideea că frigul ne afectează aparţine deja trecutului, atunci când casele nu erau fost încălzite în mod corespunzător şi nici îmbrăcămintea nu era suficientă”.
E adevărat că unii viruşi, cum ar fi spre exemplu virusul gripal, rezista mai bine la frig, dar mulţi alţii nu şi, prin urmare, se înmulţesc mai greu. În plus, mediul deschis reduce semnificativ posibilitatea răspândirii bolilor. “În medii încălzite şi în spaţii închise, aşa cum sunt grădiniţele şi şcolile, viruşii şi bacteriile proliferează, iar colectivitatea este cea care sporeşte riscul de transmitere de la un copil la altul.
În aer liber este mult mai dificil acest lucru, motiv pentru care specialiştii citaţi sugerează chiar că în sezonul rece, copiii de grădiniţă şi de şcoală primară să petreacă cât mai mult timp în aer liber.
Mai mult, expunerea la lumina naturală, la lumina soarelui, ajuta la fixarea vitaminei D în organism care este foarte importantă inclusiv în metabolizarea calciului şi în prevenirea infecţiilor. E adevărat că iarna lumina soarelui este mult diminuată, însă chiar şi puţină vitamina D obţinută astfel este mai bună decât nimic.
Parcul este locul ideal pentru joacă în aer liber. Copiii care petrec timpul liber în spaţii deschise fac, pe o parte, mai multă mişcare, iar pe de alta, petrec mai puţin timp în faţa televizorului, caz în care creşte şi riscul de a consuma alimente nesănătoase, care pot duce la obezitate.
Pentru părinţii care cred că aerul poluat de afară i-ar putea face rău copilului, pediatrii au o veste proastă: în interior, mediul este de două ori mai poluat, întrucât preia şi poluanţii din afară şi pe cei din casă, astfel ca alergenii, viruşii şi bacteriile sunt în număr mult mai mare şi circulă mai uşor în spaţiile închise.
Mai mult decât atât, jocul în aer liber este esenţial pentru creştere. Fiind vorba despre o oră, cel mult două de petrecut în afara casei, în parc, chiar dacă afară este rece, copilul nu trebuie îmbrăcat cu toate hainele din dulap.
Trebuie să poarte îmbrăcăminte confortabilă, în mai multe straturi, aşa încât să se poată îmbrăca sau dezbraca în funcţie de temperatură de afară. Dacă există riscul să se ude, pentru că ştim foarte bine ca cei mici adoră să sară în toate bălţile şi în zăpadă cea mai adâncă, soluţia este să îl îmbraci cu haine impermeabile. Şi, în fond, cum poate un copil să înveţe să se adapteze, dacă nu simte în mod direct frigul, vântul, apă?