Cercetătorii de la Universitatea Bristol au descoperit, printr-un nou studiu publicat în revistă ”BMC Public Health”, că stresul perceput de mamă în primul an de viaţă al copilului promovează excesul de greutate în copilărie. Mai mult, se pare că stresul matern afectează în mod special dezvoltarea în greutate pe termen lung a fetelor, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Începând cu anul 2006, cercetătorii de la mai multe spitale şi universităţi au colaborat pentru studiul LiNĂ, care s-a concentrat pe stilul de viaţă şi factorii de mediu şi influenţa lor asupra riscului de alergii la nou-născuţi. În studiul actual, s-au făcut cercetări încă de la începutul anului 2018, fiind evaluate 498 de perechi mamă-copil. Pe baza informaţiilor privind mărimea şi greutatea, cercetătorii au determinat indicele de masă corporală al copiilor, ţinând cont de vârstă şi de sex. Ei au evaluat stresul perceput de mamă în timpul sarcinii şi în primii doi ani de viaţa ai copilului. Femeile au completat chestionare care au inclus problemele de îngrijorare şi anxietate, tensiunea, satisfacţia generală şi satisfacerea nevoilor zilnice. Mai apoi, au încercat să vadă dacă există o legătură între greutatea copiilor şi starea mamelor.
Mamele stresate au avut un risc mai mare de a avea copii supraponderali, comparativ cu mamele relaxate.
”Am văzut că stresul perceput al mamei în primul an de viaţă are o legătură directă cu dezvoltarea în greutate a copilului în primii cinci ani de viaţă. Mamele stresate au un risc mai mare de a avea copii supraponderali, comparativ cu mamele relaxate. Influenţa stresului matern asupra fetelor este deosebit de vizibilă”, spun Saskia Trump şi Irina Lehmann, care au proiectat şi au condus studiul.
Se pare că efectele stresului nu sunt la fel de vizibile asupra băieţilor, astfel că nu au existat urmări asupra greutăţii copiilor chiar dacă mamele au fost stresate în timpul sarcinii sau în primii doi ani de viaţă. ”Primul an pare a fi o perioadă sensibilă, având o influenţă foarte mare asupra tendinţei de îngrăşare a copilului. Este recomandat ca în acest interval, familia să îi acorde o atenţie deosebită mamei, asigurându-se că starea ei nu se degradează”, spune Kristin Junge, cercetător.
Cauzele stresului matern
”Pentru a afla de ce au fost mamele stresate în timpul sarcinii şi în primii doi ani după naştere, am analizat atent datele. Am acordat o atenţie deosebită condiţiilor de viaţă”, spune Beate Leppert, de la Universiatea Bristol.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că mamele supuse celui mai înalt nivel de stres trăiau într-un mediu de viaţă sărac, erau mai expuse zgomotului şi traficului rutier şi aveau venituri mai mici.
Mamele trebuie
să primească ajutor
”Prin studiul nostru vrem să atragem atenţia asupra acestei probleme. Nu trebuie să lăsăm mamele să se descurce singure, ele au nevoie de ajutor. Medicii ar trebui să se concentreze şi asupra stării mamei, nu doar asupra copilului, deoarece ei sunt în măsură să observe semnele de stres. În plus, cu cât mama este mai relaxată, cu atât mai mic este riscul pentru copil să devină supraponderal”, concluzionează Saskia Trump.
Echipa de specialişti îşi propune ca pe viitor să analizeze şi alţi factori de risc ce pot influenţa dezvoltarea greutăţii copilului.