Printre cărţile cele mai aşteptate ale anului se numără titluri semnate de autori celebri, de oameni politici de pe scena internaţională, multe titluri dedicate popularizării ştiinţei dar şi volume gândite special pentru copii şi tineri, arată informaţiile oferite de edituri pentru MEDIAFAX.
Titlurile vedetă pentru 2019 includ, la Grupul Editorial Art, ”Cronicile oraşelor flămânde #1. Maşinării infernale”, de Philip Reeve, cu o traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu, publicat la Editura Paladin dar şi ”Jurnalul unui puşti #13. Dezgheţul”, de Jeff Kinney, traducere din limba engleză de Ioana Vâlcu, la Editura Arthur, cea mai de succes serie după Harry Potter, care îi va convinge până şi cei mai reticenţi copii că lectura nu este nici pe departe plictisitoare, arată editorii.
Pe lista celor de la Art este şi volumul „Însemnările unei puştoaice #12. Povestirile unei catastrofe amoroase nu chiar atât de secrete”, de Rachel Renée Russell (traducere din limba engleză de Irina Ornea).
O serie de 10 audiobook-uri pe vinil sunt anunţate de audioART, o divizie a Grupului Editorial Art care anunţă un program ambiţios de a prezenta publicului cititor şi audiofil o serie de audiobook-uri pe vinil. Proiectul îşi propune să ofere spre audiţie texte mari din secolul XX şi al XXI şi voci pe măsură. Pentru nostalgici, pentru colecţionari, pentru toţi cei care descoperă sau redescoperă acum gustul inconfundabil al analogicului şi care ţin să-şi savureze în tihnă ritualurile pe care le implică intrarea în acest univers, au fost alese cu atenţie texte şi fragmente din cărţi ale unor autori importanţi publicaţi de Editura ART: Primo Levi, William Faulkner, Mariana Enriquez, Mariusz Szczygieł, W.G. Sebald, Truman Capote, Tove Jansson, Bohumil Hrabal, Pierre Bourdieu şi Julio Cortázar. Vocile care au dat viaţă acestor texte sunt tineri actori, scriitori, jurnalişti şi oameni de radio: Dan Stanciu, Adela Greceanu, Şerban Pavlu, Marius Chivu, Mihaela Dedeoglu, Alexandru Potocean, Bogdan Ghiu, Lucian Iftime. Cele zece discuri au fost produse în Germania şi Italia, într-un tiraj limitat de câte 500 de exemplare/titlu, sunt numerotate, format LP, 33 R/M, 140 de grame şi culoare personalizată pentru fiecare titlu şi inner sleeve. Seria a fost înregistrată, mixată şi masterizată de Marius Costache la Studio 148. Editura Nemira intră în 2019 cu ”Omul de cretă”, de C.J. Tudor, un thriller, publicat sub sigla Armada, care apare în ianuarie. Grupul editorial ALL anunţă că toţi copiii îşi vor putea completa colecţiile deja îndrăgite, dar vor avea parte şi de titluri noi, tipărite în condiţii grafice de excepţie. Astfel, seria ”Pisicile războinice” va continua cu alte şase volume în 2019, iar la seriile ”Supravieţuitorii” şi ”Exploratorii” se vor adăuga alte romane de aventuri.
Dintre apariţiile-eveniment ale Editurii Polirom în anul 2019 se remarcă volumul ”Cartea numerilor”, de Florina Ilis, un „recensământ” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare şi răzvrătire, despre pocăinţă şi binecuvîntare – romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiţionându-se să cuprindă cât mai multe evenimente cruciale ale secolului XX şi să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă. Ultima carte semnată de Leonard Cohen înaintea dispariţiei, ”Torţa”, va apărea în traducerea lui Florin Bican. În momentul dispariţiei, Cohen încheiase lucrul la această antologie inedită a ultimelor lui poeme, proze şi schiţe, o lectură esenţială pentru fanii marelui artist.
Editura Litera anunţă deja noua carte a lui Barack Obama, programată să apară în toamnă în acelaşi timp în toată lumea. După succesul autobiografiei soţiei sale, Michelle Obama, noua carte a fostului preşedinte al Statelor Unite ale Americii este una dintre cele mai aşteptate apariţii editoriale ale anului.
În prima parte a lui 2019, patru dintre cărţile eveniment ale Editurii Humanitas vor apărea în ediţii de colecţie. Sunt anunţate reeditări semnate de Doina Cornea cu ”Puterea fragilităţii”, Machiavelli, ”Principele” şi două titluri de Gabriel Liiceanu, ”Despre limită” şi ”Tragicul”.