Copiii care s-au confruntat cu abuzuri fizice, sexuale, emoţionale, sau care au fost neglijaţi au un risc de două ori mai mare de a se sinucide când ajung la maturitate, potrivit unui nou studiu condus de specialişti, conform sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Oamenii de ştiinţă au analizat 68 de studii conduse de psihologi de la Universitatea Manchester, descoperind că încercările de sinucidere au fost:
• De trei ori mai probabile pentru persoanele care au suferit abuzuri sexuale în copilărie.
• De două ori şi jumătate mai probabile pentru persoanele care au suferit abuzuri fizice în copilărie.
• De două ori şi jumătate mai probabile pentru persoanele care au suferit abuzuri emoţionale, sau care au fost neglijate în copilărie.
Potrivit unui alt studiu, publicat în revistă ”Psychological Medicine”, copiii care au suferit abuzuri multimple sunt supuşi unui risc de cinci ori mai mare de a încerca să se sinucidă la maturitate.
Ţinând cont că au fost luate doar abuzurile din perioada copilăriei, pe măsură ce victimele cresc, creşte şi riscul tentativelor de sinucidere. Mai mult, la cel mai înalt nivel de risc s-au situat persoanele care nu au apelat niciodată la ajutor specializat pentru a trece peste traume.
Cele 68 de studii au fost efectuate în întreaga lume, fiind adunate date despre 262.000 de adulţi cu vârsta de peste 18 ani care au fost expuşi abuzurilor şi neglijenţei în copilărie.
Maria Panagioti, de la Universitatea Manchester, a condus echipa de cercetare. Aceasta a declarat că aproximativ un adult din trei a experimentat minim un tip de abuz când a fost copil.
”Aceste studii demonstrează gravitatea problemei. De asemenea, avem dovezi solide care susţin faptul că neglijarea şi abuzarea copiilor sunt asociate cu o probabilitate crescută de a încerca să se sinucidă la maturitate. Acest lucru are implicaţii semnificative şi asupra serviciilor medicale. De exemplu, un studiu anterior, făcut în Statele Unite ale Americii, sugerează că povara economică a maltratării copiilor este estimată la aproximativ 124 de miliarde de dolari”, adăugă Maria Panagioti.
Tratamentul actual pentru persoanele care au tendinţe de suicid se axează pe terapia cognitivă şi pe terapia comportamentală. Totuşi, acest lucru presupune că oamenii să caute ajutor din propria iniţiativa. Specialiştii trag un semnal de alarmă asupra faptului că tocmai persoanele care nu apelează la ajutor specializat şi care nu sunt monitorizaţi de medici sunt în cel mai mare pericol.
”Avem nevoie de o nouă abordare pentru identificarea acestor oameni. Trebuie să ne concentrăm eforturile noi, ca şi comunitate, şi să intervenim”, concluzionează Panagioti.
Sursa: www.sciencedaily.com