Marian Dima

Un club privat de arte marţiale vietnameze Asociaţia Club Sportiv Yang Ploieşti, care practică disciplina sportivă Vovinam Viet Vo Dao, condus de antrenorul Răzvan Niculescu, respectiv un club de Chambara – Sporting Ariceştii Rahitivani au ajuns „mărul discordiei” în comună din „motive financiare”.
Potrivit unei hotărîri a Consiliului Local Ariceştii Rahtivani (nr. 24 din 2017), pentru a încuraja tinerii din comună să facă sport, şi pentru că la Ariceşti „are balta peşte”, cum se spune, bugetul localităţii fiind unul „peste medie”, s-a aprobat o propunere „generoasă” privind premierea acestor sportivi – valabilă în anul 2017. Astfel, fiecare loc 1 la un concurs naţional aducea un premiu de 3000 de ron, respectiv 4500 dacă vorbim despre concursurile internaţionale, poziţiile 2 şi 3 fiind recompensate proporţional, cu cu până la 2000 de lei „bronzul” pe plan intern, respectiv 3500, dacă este obţinut la o competiţie internaţională. Desigur, recompensele erau acordate şi pentru olimpiadele şi concursurile şcolare, dar, noi vorbim doar despre sport aici!
Iar Consiliul Local şi Primăria comunei au sprijinit activitatea acestor cluburi private „prin punerea la dispoziţie cu titlu gratuit a spaţiilor pentru antrenament şi a unor elemente de logistică”, totul fiind … frumos până când a venit şi „decontul” conform hotărîrii C.L. mai sus amintită, cluburile solicitând ce li se cuvenea: banii. „Totuşi, faptul că, pe parcursul timpului, s-a constatat că numărul concursurilor naţionale şi internaţionale la care participau tinerii ariceşteni a crescut spectaculos ceea ce făcea ca efortul financiar să fie din ce în ce mai mare, s-a decis de către autoritatea locală ca să fie făcută o singură premiere pentru concursurile naţionale şi internaţionale, luând în consideraţie cel mai bun rezultat al sportivului, lucru care a nemulţumit antrenorii şi cluburile, care îşi făcuseră nişte „calcule” care, să recunoaştem, ar face invidios orice sportiv”. Şi asta pentru că s-ar fi strâns, respectând algoritmul, sume de genul 54.000 de lei, 46.000 de lei/sportiv, în total, conform solicitării clubului, justificată prin rezultatele obţinute, nu mai puţin de 431000 de lei. Adică sume mai mari decât… bugetul Federaţiei respective, ca să „glumim” un pic! Primăria a dat, ce a dat (98.000 de lei, oricum, o sumă foarte bună, raportat la nivelul premierilor de acest gen), dar, mai trebuia de vreo patru ori de atât… Lucru care, nerealizându-se, s-a ajuns la scandalul mai sus amintit, un grup de consilieri (nu facem legături că existau unele situaţii de rudenie cu sportivii) ajungând să facă denunţuri, reclamaţii, susţinând astfel achitarea banilor, conform HCL iniţiale!
„Se ajungea la sume aberante într-un an- uneori şi peste 54 000 lei pentru un sportiv. Dacă împărţim suma de 54 000 lei la salariul minim pe economie de 1450 lei rezultă că ar fi câşigat într-un an 37 de salarii ale unui angajat la nivelul anului 2017” – spune edilul Alexandru Cristea, (motivând refuzul de plată) despre situaţia creată, până la urmă, de „votul aleşilor, bunăvoinţa unora şi neînţelegerea altora”.
Cum se va rezolva? Nu ştim, sigur mai urmează petiţii, reclamaţii, explicaţii! Oricum, atenţie ce mai votaţi…