Persoanele care au probleme de vedere ar putea beneficia de pe urma unui studiu care s-a axat pe restabilirea suprafeţei ochiului cu ajutorul celulelor stem donate, potrivit eurekalert.org.
Medicii au făcut primul pas printr-un studiu clinic, folosind celule stem de la donatori, pentru a crea ţesuturi care au fost, ulterior, transplantate pacienţilor ce sufereau de o afecţiune care cauzează orbirea.
Cercetătorii susţin că procesul oferă indicii despre modul în care ţesutul ocular ar putea fi restabilit cu ajutorul celulelor stem provenite de la donatorii de organe. De asemenea, devin mai clare cauzele tulburărilor de vedere.
Echipa de specialişti s-a axat pe deficienţa celulelor stem limbice (LSCD), care poate fi provocată de deteriorarea ochiului din cauza substanţelor chimice, a căldurii sau a unei boli numite aniridia. Aceasta provoacă cicatrizarea şi pierderea severă a vederii la ambii ochi, precum şi dureri cronice şi roşeaţă.
LSCD este o cauză semnificativă a pierderii vederii, în special în ţările în care resursele şi serviciile medicale sunt limitate. Mai mult, în majoritatea cazurilor boala nu răspunde la tratamentele standard.
Studiul a fost realizat de specialiştii de la Universitatea Edinburgh. Aceştia au izolat celule stem în stratul protector al ochiului, adică în cornee. O cornee normală, sănătoasă, este transparentă, dar devine cicatrizata şi opacă atunci când dispar celulele stem din cauza bolii LSCD.
Mostrele de cornee au fost obţinute de la oamenii care au ales să îşi doneze ochii după moarte. Apoi, specialiştii au crescut celulele stem, care au capacitatea unică de a se transforma în alte tipuri de celule, în ţesutul conceput special pentru transplant.
16 pacienţi au fost împărţiţi în două grupuri, ambele folosind picături şi medicamente pentru a suprima sistemul imunitar, astfel încât să fie redus riscul respingerii transplantului. Doar unul dintre grupuri a primit şi celule stem.
Pacienţilor care au primit celule stem li s-a refăcut suprafaţa oculară a ochiului, lucru care nu s-a întâmplat şi în cazul pacienţilor care nu au primit celule stem. Totuşi, ambele grupuri au înregistrat îmbunătăţiri ale vederii. De asemenea, oamenii de ştiinţă sugerează că sistemul imunitar ar putea juca un rol în cazul anumitor forme de LSCD.
Pe viitor, echipa îşi propune să descopere în ce măsură celulele stem ar putea ajuta la restabilirea vederii, în cazul în care aceasta a fost pierdută complet, dar şi dacă pot fi folosite pentru boli care sunt foarte greu de tratat.