* Muzeul Memoriei va amenaja o expoziţie inedită la Palatul Culturii
N.D.
Începând de mâine şi până la începutul lunii februarie, la Ploieşti va putea fi văzută, în mod gratuit, o expoziţie cu totul altfel, interactivă, prin intermediul căreia vizitatorii vor putea descoperi „perspective noi şi personale”. Concret, în perioada 24 ianuarie–3 februarie, Muzeul Memoriei va crea la Ploieşti, la Palatul Culturii, Sala Coloanelor, o expoziție multimedia, care a fost premiată de Administrația Fondului Cultural Național ca fiind cel mai bun proiect privind celebrarea Centenarului. Prin intermediul acestei expoziţii, vizitatorilor li se deschid noi perspective asupra Primului Război Mondial, fiind vorba despre un parcurs emoțional ghidat prin fragmente din viețile descoperite în fotografii, amintiri, cărți poștale, înregistrări audio, jurnale și documente istorice. Toate acestea au fost transpuse în proiecții, instalații sonore și realitate virtuală, dând astfel naștere unei reconstituiri interactive. Astfel, pentru a înțelege mai bine trecutul, Muzeul Memoriei a construit o experiență prin care vizitatorii pot genera povești alternative și pot căuta răspunsuri la întrebarea: Ce anume din trecutul tău te face cine ești astăzi?
Practic, prin această expoziție se repovestește vizual, sonor, animat, tridimensional ceea ce generațiile trecute au spus sau au încercat să spună, uneori prin viu-grai, alteori prin gesturi sau tăceri apăsătoare, întrucât vizitatorii vor putea vedea, dar şi simți și înțelege, fragmente din istoria tuturor și a nimănui.
Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural inițiat de Asociația Punctart, care promovează patrimoniul național. Utilizând tehnologia ca limbaj comun și puncte de legătură între generații, Muzeul Memoriei este considerat un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul, pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate, astfel că a deschis primul său capitol cu o cercetare despre începutul secolului, cu accent pe Marele Război.