Luiza Rădulescu Pintilie
Am primit, cu ceva timp în urmă, un volum – „Viaţa literară ploieşteană” – semnat de un slujitor al universului cărţilor – profesorul Marian Chirulescu – pe care îl preţuiesc într-atât încât cred – fără a diminua cu nimic meritul altora care împărtăşesc aceeaşi dăruire – că pentru profesionişti de vocaţie ca domnia sa a spus marele Nicolae Iorga că „O bibliotecă fără bibliotecari este ca o casă nelocuită”. Iar dacă Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” este acea bibliotecă în care se dă cu adevărat viaţă cărţii eu nu am niciun dubiu că din august 1966 – momentul încadrării sale ca bibliotecar cu studii superioare – şi până în 2004 – momentul retragerii mai aproape de lumea cărţilor de acasă – distinsul profesor a urcat nu numai personal trepte importante (bibliograf, responsabil al Serviciului de completare, al Serviciului de Evidenţă – Prelucrare – Catalogare şi al Serviciului bibliografic), ci a dus pe acelaşi drum ascendent şi instituţia căreia i-a dăruit iubirea sa faţă de cărţi, migala trudei de cercetare şi arta de a aşeza în bibliografii, monografii, recenzii, articole, dicţionare, cărţi descoperirile fără de preţ ale unei asemenea laborioase munci. În istoria bibliotecii şi a realizărilor acesteia rămâne consemnată, printre altele, implicarea sa ca redactor al seriei noi din Gazeta cărţilor (1990-1997), ca lector al volumelor de studii şi comunicări „Valori perene ale culturii prahovene” (1991-1997), ca autor, printre altele, al dicţionarelor „Personalităţi prahovene” (în colaborare cu regretatul profesor Paul Popescu) şi „Scriitori prahoveni”. Cartea „Viaţa literară ploieşteană” (scriitori, presă, instituţii, activităţi). Cronologie şi bibliografie (sec.XVIII – 2016, coordonator fiind Constantin Trestioreanu, iar îngrijitor de ediţie şi editor Mihaela Radu, actualul director al bibliotecii) a fost realizată, după cum însuşi autorul precizează în „Direcţii de proiect”, la propunerea preşedintelui Societăţii Culturale „Ploieşti-Mileniul III” şi coordonator general al monografiei Marea Carte a Ploieştilor, Constantin Trestioreanu, ca o parte conexă a capitolului Literatura din volumul III al valoroasei lucrări, fiind în acelaşi timp o continuare firească a preocupărilor sale editoriale privind cercetarea vieţii literare prahovene şi ploieştene.
Practic, în cele aproape 500 de pagini ale cărţii- apărute în 2017 la Editura Karpat şi care rămâne o lucrare de referinţă pentru literatura de specialitate – s-a reuşit o largă cuprindere a creatorilor, a operelor, a instituţiilor, a evenimentelor din perioada de referinţă, practic un amplu tablou despre poezie, dramaturgie, proză, eseistică, publicistică, memorialistică, traduceri, presă (periodice literare, culturale, ştiinţifico-literare, şcolare), instituţii culturale (case de cultură, cenacluri, edituri, tipografii, teatru) şi evenimente – de la cele locale la cele internaţionale – la care au participat autori şi scriitori ploieşteni.
Interesant este şi motto-ul pe care l-a ales autorul spre a-l aşeza pe cea dintâi pagină a cărţii sale: ”Scrisul tău să fie ca răşina ce curge din brad: viaţă revărsată”. Nicolae Iorga (Cugetări). Fiindcă numai şi răsfoirea la întâmplare a câtorva pagini de carte îţi oferă, prin multitudinea şi rigoarea informaţiilor, coborâte până la detaliu, imaginea unei copac care îşi arcuieşte, sub curgerea sevei, ramurile pline de frunze şi de flori. Şi chiar dacă acest volum se apropie mai mult de preocupările specialiştilor, apropiaţii obişnuiţi ai cărţilor şi ai lumii literare vor descoperi, cu siguranţă, între informaţiile atât de organizat prezentate, autori preferaţi, cărţi pe care le-au citit sau despre care au auzit, ziare şi reviste pe care le-au răsfoit, evenimente la care au participat. Capitolele cărţii direcţionează şi ele interesul cititorului: Din file de cronici; Secolul al XIX-lea. Începătorii. Anii acumulărilor; Secolul al XX-lea.Marile împliniri. Marile drame; Secolul al XXI-lea.Continuări, confirmări, noi speranţe. Iar indicele de nume, realizat de Ileana Ciobanu – cea care a realizat şi culegerea şi tehnoredactarea volumului – susţine găsirea rapidă, de către cel interesat, a informaţiilor.
Orice selecţie pe care am încerca să o facem ar ştirbi ceva din complexitatea şi valoarea acestei lucrări, pe care cu siguranţă le vor regăsi toţi aceia care vor vrea să descopere un Ploieşti nu numai al „aurului negru”, ci şi al nestematelor de spirit. Fiindcă volumul „Viaţa literară ploieşteană” semnat de distinsul profesor Marian Chirulescu este cu mult mai mult decât o privire cronologică prin secole.