Nicoleta Dumitrescu
Faptul că atât la nivel naţional, cât şi pe plan local, angajatorii, inclusiv cei din judeţul Prahova, se confruntă cu lipsa forţei de muncă bine calificate şi necalificate, nu mai este o noutate. Dovadă sunt atât ofertele lunare privind posturilor vacante, prezentate de către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Prahova, cât şi clasicele acţiuni intitulate „Bursa locurilor de muncă”, unde, spre dezamăgirea celor care caută să-şi întregească echipele, cu greu găsesc noi angajaţi. Cert este că, anul trecut, lunar, în Prahova, 800-900 de locuri de muncă au rămas neocupate, ceea ce înseamnă aproape jumătate dintre posturile anunţate. Dată fiind această situaţie, anul trecut, în ceea ce priveşte numărul de locuri vacante, judeţul Prahova s-a situat pe locul doi la nivel naţional. Clasarea menţionată scoate însă în evidenţă o situaţie paradoxală, dar mai ales tristă, în condiţiile în care, din cauza faptului că nu s-a găsit forţă de muncă pe plan local, unii patroni prahoveni au apelat la forţă de muncă din… Vietnam!
Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, aproape jumătate dintre posturile oferite lunar de către angajatori au rămas neocupate. Mai exact, lunar, între 800-900 de locuri de muncă au rămas neocupate, în condiţiile în care, de pildă, în 2018, în luna octombrie au fost înregistrate 2.053 de locuri vacante, iar în noiembrie 1.721 de posturi. Date fiind aceste statistici, la nivel naţional, în anul 2018, în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă vacante, judeţul Prahova s-a clasat pe locul doi. Cele mai multe locuri vacante au fost în cele două municipii – Ploieşti şi Câmpina, dar şi la Vălenii de Munte, Sinaia, Mizil, Comarnic, Măgurele. Conform AJOF Prahova, cei mai căutaţi posibili angajaţi de către agenţii economici sunt cei care care să lucreze ca muncitori necalificaţi în demolarea clădirilor, şoferi, manipulanţi, muncitori necalificaţi în domeniul confecţiilor. Însă, având în vedere faptul că agenţii economici cu greu au găsit prahoveni dispuşi să accepte ofertele lor, inclusiv în cadrul acţiunilor organizate sub forma „Burselor locurilor de muncă”, unii dintre ei au fost deja nevoiţi să recurgă la alte strategii, respectiv de a găsi muncitori care nici măcar nu vorbesc fluent…limba română, aşa cum sunt cei din Vietnam! De altfel, în luna mai 2018, având în vedere că lipsa forţei de muncă bine calificată a ajuns o problemă naţională, situaţia fiind valabilă şi la nivel de judeţ, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a organizat un seminar chiar pe această temă, invitatul special fiind ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam la Bucureşti, care a fost însoţit şi de reprezentanţii unor firme vietnameze de recrutare. În cadrul acestui seminar s-a menţionat că Vietnamul are experienţă în ceea ce priveşte exportul de forţă de muncă, vietnamezii fiind oameni silitori şi instruiţi, în funcţie de cerinţă existând forţă de muncă specializată. În acest context, s-a menţionat că „poporul vietnamez poate fi considerat, pentru firmele care au nevoie de forţă de muncă, o barcă de salvare”, cu menţiunea că, anul trecut, una dintre societăţile cunoscute din Ploieşti avea printre muncitori şi vietnamezi.
Rata şomajului a fost de 2,6%
Deşi, lunar, rămân neocupate aproape jumătate dintre locurile de muncă vacante, în judeţul Prahova rata şomajului a rămas totuşi la un nivel destul de redus, în comparaţie cu cel naţional. Concret, la sfârşitul lunii noiembrie 2018, rata şomajului a fost de 2,6%, numărul total al şomerilor fiind de 7.642 de persoane, din care în mediul urban s-au înregistrat 2.455 de persoane fără un loc de muncă, iar în mediul rural 5.187 de persoane. Din datele AJOF Prahova, mai reiese că numărul cel mai mare de şomeri s-a înregistrat, în luna menţionată, la Ploieşti (988 de persoane), iar cel mai mic număr – 13, în localitatea Talea. În ceea ce priveşte situaţia şomerilor, pe nivel de studii, în luna noiembrie 2018, aceasta a fost următoarea: 418 persoane erau fără studii, 2.231 de şomeri aveau studii primare, 1.703 persoane – studii gimnaziale, 1.108 persoane – absolvente de învăţământ profesional şi de ucenici, 1.752 de persoane – absolvente de cursuri liceale şi postliceale, 430 de persoane având studii superioare. S-a menţionat că şomerii care au studii liceale îşi găsesc mai repede un loc de muncă, în timp ce persoanele care au studii postliceale reuşesc mai greu să se încadreze în muncă. Potrivit AJOFM Prahova, la data de 30 noiembrie 2018 figurau că s-au angajat 8.225 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care peste 2.700 au fost prahoveni din categoria şomerilor indemnizaţi.