Foarte mulţi oameni cred că evitarea exerciţiilor fizice seara îmbunătăţeşte calitatea somnului. Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe ale Mişcării Umane şi Sport au demonstrat că este un mit, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro. Oamenii de ştiinţă au analizat alte 23 de studii care se axau pe acelaşi subiect. Astfel, au concluzionat că sportul înainte de somn nu are efecte negative asupra calităţii acestuia. ”Dacă sportul de seară are un efect asupra calităţii somnului, este mai degrabă unul pozitiv, dar nu foarte proeminent”, spune Christina Spengler.
Participanţii la studii care au făcut sport înainte de culcare au dormit profund 21,2% din timpul total de somn, pe când cei care nu au făcut exerciţii fizice seara au dormit profund doar 19,9%. Deşi diferenţa poate părea mică, este importantă din punct de vedere statistic deoarece fazele de somn profund sunt cruciale pentru recuperarea fizică.
Acest tip de antrenament realizat cu o oră înainte de culcare reprezintă o excepţie de la regulă, fiind singurul ce poate avea efecte negative asupra somnului. ”Antrenamentul intens este definit prin faptul că în timpul acestuia persoana respectivă nu este capabilă să vorbească. În schimb, activitatea fizică moderată îi permite persoanei să vorbească, dar nu şi să cânte. Antrenamentele intense sunt cele pe care sportivii de performanţă le fac cel mai adesea, pe când o plimbare cu bicicleta se încadrează în mişcare moderată”, explică Spengler.
Participanţii care au făcut antrenamente intense cu o oră înainte de culcare nu s-au putut odihni suficient deoarece inimile lor încă băteau cu de 20 de bătăi pe minut mai repede decât în ritmul cardiac de odihnă. Conform recomandărilor oficiale ale specialiştilor, oamenii ar trebui să facă cel puţin 150 de minute de exerciţii moderate în fiecare săptămână. Totuşi, mulţi nu au timp să facă sport în timpul zilei, iar seara evită pentru a nu avea probleme cu somnul. ”Oamenii pot face exerciţii seara, datele arată că nu reprezintă o problemă. În studiile pe care le-am examinat au existat participanţi care şi-au terminat sesiunea de antrenamente moderate cu 30 de minute înainte de culcare şi au dormit la fel de bine. Totuşi, dacă faceţi antrenamente intense, acestea ar trebui să fie programate pe parcursul zilei”, spune Jan Stutz, autorul studiului. Cercetătorii sublinieaza faptul că au examinat doar valorile medii pe parcursul analizei, astfel că toate concluziile sunt generale. ”Nu toată lumea reacţionează în acelaşi mod şi ar trebui să ne ascultăm propriile corpuri ca să ne dăm seama cum este cel mai bine să acţionăm. Ştiam deja că activităţile fizice în timpul zilei îmbunătăţesc calitatea somnului, dar acum am demonstrat şi că mişcarea moderată făcută seara nu afectează somnul”, concluzionează Spengler.