Nicoleta Dumitrescu

Prahovenii care se gândesc deja la pensie şi până la venirea acelui moment vor să-şi asigure o vechime în activitate cât mai mare trebuie să se grăbească. În conformitate cu prevederile legale, 31 decembrie 2018 este termenul limită până la care se mai poate cumpăra vechime, în condiţiile în care este cel de-al doilea termen de prelungire, după cel fixat iniţial, care a fost  pe 27 aprilie 2017. Persoanele care pot  beneficia de prevederile acestei legi sunt cele care nu au avut calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială ori nu au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită asigurarea. Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare, respectiv pentru cel mult cinci ani anteriori încheierii acestui document. Posibilitatea legală de a “cumpăra vechime” a intrat în vigoare în toamna anului 2016, conform unei centralizări, până  la data de 18 decembrie 2018 Casa Județeană de Pensii Prahova  încheind peste 2.000 de astfel de contracte.

Legea nr. 238/2017, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 968 din 7.12.2017, stipulează faptul că încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii nr. 186/2016, cu modificările ulterioare, poate fi solicitată până la data de 31.12.2018. Este al doilea termen de prelungire, după cel fixat iniţial, care a fost pe 27 aprilie 2017 şi, potrivit actului normativ menţionat, plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2018. Suma reprezentând contribuție de asigurări sociale datorată, care se achită într-o tranșă, se calculează astfel încât să fie corespunzătoare unei/unor luni întregi din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. În acest context, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova au ţinut să ne precizeze: ”În situația contractelor de asigurare socială încheiate în data de 31.12.2018, plata contribuției de asigurări sociale nu poate fi făcută decât într-o singură tranșă, în aceeași zi. Persoanele care au încheiat contractul de asigurare în temeiul Legii nr. 186/2016 anterior datei de 1.01.2018 și nu au efectuat plata integral vor fi notificate, precizându-li-se posibilitatea efectuării plății până la data de 31.12.2018. Durata contractului expiră la data de 31 decembrie 2018, cu menținerea efectelor dobândite în temeiul acestuia. Contractul de asigurare socială se încheie numai pentru perioade anterioare, respectiv pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului.Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează prin încheierea contractului de asigurare socială în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.”

Casa de Pensii Ploiesti3Reprezentanţii instituţiei menţionate ne-au precizat că, în conformitate cu legea menţionată, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; declaraţia pe propria-răspundere, care se completează la sediul Casei Județene de Pensii Prahova.
“De menţionat că baza de calcul a contribuției de asigurări sociale – respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială – este aleasă de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Suma reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată se actualizează cu indicele de inflaţie, conform prevederilor art. 6 alin.(2) din Legea nr.186/2016, ori de câte ori se face plata contribuţiei. Plata contribuției se poate face în numerar, la casieria Casei Județene de Pensii Prahova, sau în contul deschis de către instituție la Trezoreriea Statului“, au mai adăugat reprezentanții Casei Județene de Pensii Prahova. Conform datelor centralizate, până la data de 18 decembrie 2018, Casa Județeană de Pensii Prahova a încheiat 2.199 de astfel de contracte.
Nu în ultimul rând, ni s-a mai precizat că, pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se va realiza, ca și până acum, prin încheierea contractului de asigurare socială în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare. În prezent, pentru aceste contracte, contribuția de asigurări sociale este de minimum 475 de lei, numărul contractelor aflate în derulare fiind de peste 3.200.