Cercetătorii au descoperit, printr-un nou studiu, că agresiunea poate influenţa structura creierului în cazul adolescenţilor, potrivit eurekalert.org, preluat de Medlife.ro.
Agresiunea constantă, fizică sau verbală, are efecte negative psihologice, dar nu numai. Specialiştii demonstrează că pot exista diferenţe structurale fizice în creierul adolescenţilor care sunt victimele acestui fenomen, fiind supuşi unui risc mai mare de a dezvolta boli mintale. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revistă ”Molecular Psychiatry”, fiind condus de Erin Burke Quinlan. De asemenea, este prima cercetare care arata că fenomenul cunoscut sub numele de ”bullyng” poate schimba structura creierului.
Echipa de specialişti a analizat datele a 682 de participanţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani, din Anglia, Irlanda, Franţa şi Marea Britanie, folosind scanări ale creierului şi chestionare.
La 14, 16 şi 19 ani aceştia au completat chestionare prin care au fost întrebaţi dacă au fost hartuiţi şi în ce măsură. Dintre totalul de 682 de tineri, 36 au susţinut că au fost hartuiţi într-un mod foarte agresiv. Datele lor au fost comparate cu cele ale participanţilor care au fost agresaţi, dar nu la fel de agresiv. Au fost luate în considerare volumul creierului, nivelul de anxietate, de depresie, dar şi hiperactivitatea la vârsta de 19 ani.
Hărţuirea influenţează scăderea volumului creierului
Această experienţă neplăcută influenţează scăderea volumului anumitor părţi ale creierului, cum ar fi putamenul. Aceste schimbări explica parţial de ce victimele au niveluri ridicate de anxietate. Se pare că modificările de la nivelul creierului influenţează, la rândul lor, anumite comportamente, cum ar fi sensibilitatea la recompensă, motivaţia, condiţionarea, atenţia şi procesarea emoţiilor. Specialiştii susţin că este alarmant şi îngrijorător faptul că aproximativ 30% dintre tineri sunt expuşi unor astfel de traume, unii fiind nevoiţi să le suporte chiar zilnic, mai ales dacă jignirile vin din partea colegilor. Adolescenta este o etapă în care tinerii au foarte multe experienţe noi, ceea ce implică un nivel ridicat de stres. În acelaşi timp, este şi o perioadă importantă de dezvoltare a creierului. Prin urmare, specialiştii recomanda adulţilor să depună toate eforturile pentru a limita agresiunile înainte de a deveni o problemă gravă, ce ar putea duce la modificări ale creierului şi la probleme de sănătate mintală.