Nicoleta Dumitrescu
Rămasă fără portofoliu ministerial, Olguţa Vasilescu se străduieşte să nu-şi iasă din mână, încercând să rămână pe poziţii inclusiv la capitolul declaraţii, mai ales când vine vorba despre proiectele pe care le consideră “de suflet”, cum ar fi mult trâmbiţata lege a pensiilor. Astfel, dorind, probabil, să mai disipeze din zvonurile care o plasaseră dincolo de tabăra celor aflaţi la putere, ba chiar ca susţinător al votului pentru moţiunea de cenzură pe care o pregătesc cei din opoziţie împotriva Guvernului, fostul ministru al Muncii a ţinut, recent, să-şi dea cu presupusul în legătură cu viitoarea lege a pensiilor, pentru care aceasta şi-a consumat mai bine de un an pe tot soiul de simulări.
Concret, Olguţa Vasilescu a ţinut să anunţe, suspect de prăpăstios, faptul că, foarte probabil, cei din opoziţie sau şeful statului vor ataca la CCR, după aprobarea în Parlament, acest act normativ. Motivul? Acela că politicienii din opoziţie, în opinia sa, deja se gândesc că vor urma la guvernare, după Coaliţia formată din PSD şi ALDE, nedorind, din această perspectivă, să aplice legea pensiilor din cauza impactului mare pe care îl are(!?!).
Ca şi când s-ar afla în cadrul celebrei poveşti a lui Creangă, cea cu drobul de sare, să fie Olguţa un fel de guru al PSD, prevestind inclusiv faptul că din 2020 alţii, nu ai ei, vor ajunge la guvernare?
Cine ştie, nimic nu este exclus! Cert este că, dincolo de toate, lucrurile sunt într-o continuă mişcare, neştiind niciodată când se poate pune în aplicare celebra zicală “Nu aduce anul ce aduce ceasul”!
Revenind însă la guru Olguţa, cu temerile ei referitoare la legea pensiilor, nu trebuie să fii prea mare specialist ca să-ţi dai cu presupusul asupra faptului că, şi în această chestiune, la mijloc e vorba tot despre majorări de venituri. Dar, de unde vor fi luaţi banii?
Întrebarea este mai mult decât serioasă, având în vedere faptul că, recent, s-a umblat la fondul de rezervă al Guvernului pentru suplimentarea fondurilor Ministerului Muncii, banii având ca destinaţie inclusiv plata pensiilor! Or, dacă acum s-a recurs la această măsură – o noutate în ultimii ani – de unde vor fi asiguraţi, în următorii ani, banii pentru promisele majorări ale pensiilor? Sau, poate, cine ştie, guru Olguţa are tot ea în mânecă vreo soluţie – uitându-se speriată la bolovanul de sare – pe unde ar putea să se sape ca să se dea de filonul de bani? Exclus!
Mai trist este însă faptul că politicienii nu vor cu niciun chip să-şi imagineze cum e să laşi din mână guvernarea, iar când e vorba despre putere şi “revoluţii “ în domeniul majorărilor de venituri – totul este ciclic! Adică, aşa cum nici politicienii nu rămân veşnic la putere, o dată la patru ani schimbându-se raporturile de forţă, este posibil ca şi în cazul majorărilor de venituri, pentru că sacul cu bani nu este chiar fără fund – să se întâmple exact cum s-a întâmplat în 2010, când s-au redus atât salariile, cât şi pensiile!