Scorţişoară măcinată, sub formă de baton sau ca ulei esenţial, stimulează memoria, încetineşte căderea părului şi ne ajuta să scăpăm de kilogramele în plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate în antioxidanţi ne menţine tinereţea şi combate stresul. Recent s-a descoperit că scorţişoara echilibrează glicemia, stimulând insulina şi joacă şi un rol important în prevenirea diabetului, potrivit AMPress, care preia frunza-verde.ro.
Scorţişoară nu numai că ne încântă papilele, dar are şi un rol important în sănătatea noastră. Scoarţă de scorţişoară se găseşte în mai multe soiuri, dar cea care ne interesează este scorţişoara de Ceylon. Cunoscută încă din antichitate, scorţişoara de Ceylon uimeşte cu proprietăţile sale benefice asupra sănătăţii şi frumuseţii oamenilor. Virtuţile sale sunt lăudate atât în lupta împotriva diabetului cât şi ca ajutor pentru persoanele care ţin regim, sau pur şi simplu în banalele stări gripale. În Evul Mediu se folosea în toate sosurile şi se regăsea în majoritatea reţetelor, atât dulci cât şi sărate. Deja era folosită pentru parfumarea vinului sau pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii şi a fost încercată în chiar în contracararea marilor epidemii. I se cunoşteau proprietăţile antimicrobiene şi i se descopereau virtuţile în ameliorarea glicemiei.
• Tratează diabetul. Numeroase studii făcute în laboratoarele unor universităţi de prestigiu arată că scorţişoara conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip 2. Ea conţine care echilibrează glicemia, stimulând insulina şi joacă şi un rol în prevenirea diabetului. Testele au demonstrat o ameliorare a nivelului glicemiei post-prandiale (după masă) la pacienţii care consumau un gram de scorţişoară pudra pe zi timp de cel puţin o lună. Este, deci, recomandată diabeticilor şi pot folosi fără rezerve acest condiment milenar.
• Stimulează memoria. Înafară de respiraţia proaspătă şi gustul plăcut, guma de mestecat cu aroma de scorţişoară are şi un beneficiu mai puţin cunoscut: stimulează memoria
Conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, persoanele care au mestecat guma cu aroma de scorţişoară au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât cei care au mestecat guma cu alta aroma sau nu au folosit deloc guma.
• Ajuta în lupta cu kilogramele în plus. Observând beneficiile scorţişoarei în diabet, a fost uşor să se extrapoleze şi să se spună: „De ce să nu încercăm virtuţile scorţişoarei şi la persoanele care doresc să piardă în greutate?”. Prin urmare, s-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.
• Antioxidanţii din scorţişoara lupă împotriva îmbătrânirii şi stresului
Scorţişoară se clasează printre alimentele ce conţin cei mai mulţi oxidanţi. Scorţişoară ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite. Există suplimente alimentare sub formă de capsule cu scorţişoară care sunt foarte uşor de folosit.