78 de jurnaliști din toată lumea au fost uciși și 326 au ajuns în detenție în cursul anului trecut. Jurnalismul este mai periculos – și mai amenințat – decât în orice moment al ultimului deceniu, potrivit unui raport care a constatat că 78 de jurnaliști au fost uciși anul trecut în timp ce își făceau datoria, relatează The Guardian, potrivit Hotnews.
Revenirea în forță a guvernelor autoritare și amenințarea cu cenzura internetului au dublat presiunile asupra reporterilor la nivel global, potrivit raportului prezentat de organizația pentru drepturile omului Articolul 19, care a constatat că încă 326 de jurnaliști au fost închiși pentru munca lor în 2017, o creștere substanțială față de anul precedent.
Mai mult de jumătate dintre cei aflați în spatele gratiilor se află în Turcia, China și Egipt, adesea acuzați că ar fi făcut opoziție guvernului.
,,Prețul plătit pentru protejarea dreptului la libertatea de exprimare și de informare a devenit extrem de mare: moartea, detenția și teama sunt prețuri mari pentru jurnaliștii și activiștii din întreaga lume, iar spațiul pentru discuții și comunicări semnificative este sub asediu”, a spus Thomas Hughes, directorul executiv al Articolului 19.
,,Mai mult ca niciodată avem nevoie de cetățeni informați, de instituții puternice și de statul de drept”, a adăugat acesta.
Grupul pentru drepturile omului a concluzionat că ostilitatea față de mass-media devine normalizată în întreaga lume, pe fondul proliferării liderilor populiști „puternici” care au preluat limbajul președintelui SUA și au demonizat jurnaliștii pentru că își fac meseria. Europa de Est este și ea deosebit de problematică, a spus Hughes.
Donald Trump și-a făcut obiceiul de a cataloga reporterii ca fiind „urâți” și „teribili”, etichetând publicațiile cele mai importante de pe piață ca fiind furnizoare de știri false. În octombrie, el a lăudat un coleg republican pentru lovirea unui reporter The Guardian.
Există tot mai multe dovezi că abordarea lui încurajează înmulțirea comportamentelor de acest tip în multe zone ale lumii, de la Ungaria la Filipine, Albania și Canada.
,,Această retorică ostilă are efecte asupra lumii reale: crimele din această regiune au loc în medii în care mass-media este demonizată și insultată, inclusiv de către funcționari publici”, a spus organizația. ,,În decursul unui an, reporterii au fost uciși în Bulgaria, Slovacia, Rusia și Malta.”