Petre Apostol
La finalul săptămânii trecute, pe pârtia de la Whistler, din Canada, care a găzduit Jocurile Olimpice din 2010, s-a desfășurat a doua etapă din cadrul Cupei Mondiale la Sanie, competiție la care lotul național al României fost alcătuit în totalitate din sportivi prahoveni, formați la CSO Sinaia. Dintre aceștia, tinerii Andrei Turea, Marian Gîtlan și Flavius Crăciun încă mai sunt componenți ai clubului prahovean, în timp ce mult mai experimentații Raluca Strămăturaru și Valentin Crețu fac parte din cadrul CSA Steaua București, care a preluat CSAM Bucegi.
La etapa de la Whistler, cel mai bun rezultat a fost obținut tot de către Raluca Strămăturaru, sportiva din Bușteni fiind, de altfel, singura reprezentantă a delegației României calificată direct în runda de Cupă Mondială, conform punctajului din ultimele trei etape ale competiției respective. Astfel, ceilalți sportivi tricolori au evoluat în Cupa Națiunilor, reușind, însă, toți să obțină calificarea la etapa de Cupă Mondială.
În concursul feminin, Raluca Strămăturaru a încheiat pe locul 11, cu timpul total de 1:17.564 minute, după cele două manșe ale competiției (38.821 sec./28.743 sec.). Sportiva prahoveană a fost la 0.660 secunde de câștigătoare, germanca Natalie Geisenberger, cea care se impusese și în prima etapă, precum și în cursa sprint de la primul eveniment al Cupei Mondiale, în Austria, la Innsbruck-Igls.
Podiumul etapei de la Whistler a fost completat de Julia Taubitz (Germania, +0.291 sec.), respectiv de Emily Sweeney (Statele Unite ale Americii, +0.417 sec.).
Astfel, cum la Whistler nu s-a desfășurat etapă de sprint (având loc întrecere de ștafetă pe echipe), Raluca Strămăturaru a mai adăugat 34 de puncte în clasamentul general al Cupei Mondiale, ajungând la un total de 104 puncte, fiind la șase puncte de Top 10.
La dublu, după ce au fost la granița Topului 10, ocupând locul 11, în etapa de la Innsbruck, prahovenii Marian Gîtlan și Flavius Crăciun nu au reușit să încheie runda din Cupa Națiunilor, însă au fost trecuți pe lista de start în Cupa Mondială, după ce doar patru echipaje au ajuns la final.
Iar cu lecția învățată, Gîtlan și Crăciun au încheiat etapa de Cupă Mondială, ocupând locul 13, cu timpul total de 1:18.084 minute (39.108 sec./38.976 sec.), fiind la 1.393 sec. în urma echipajului câștigător, format din germanii Toni Eggert și Sascha Benecken. De remarcat că lupta pentru victorie a fost extrem de strânsă, diferența între primele trei echipaje fiind de mai puțin de trei sutimi de secundă, pe locurile 2 și 3 situându-se tot reprezentanți din Germania – Johannes Geueke/David Gamm (+0.019 sec.), Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0.029 sec.).
În clasamentul general al Cupei Mondiale, sportivii de la CSO Sinaia se află pe locul 12, cu 92 de puncte.
În concursul masculin, spre deosebire de etapa de la Innsbruck, ambii sportivi din lotul României au obținut calificarea în runda de Cupă Mondială, iar primul dintre aceștia nu a fost Valentin Crețu (cel care se calificase în Austria), ci Andrei Turea.
Totuși, Valentin Crețu a încheiat mai bine în Cupa Națiunilor, ocupând locul 14, în vreme ce Andrei Turea s-a situat pe locul 19 (ultimul care oferea prezența la Cupa Mondială), chiar la peste patru zecimi în urma colegului său din echipa României.
La etapa din Cupa Mondială, Andrei Turea s-a situat pe locul 28, cu timpul total de 1:41.942 minute (50.620 sec./51.322 sec.), fiind la 2.168 secunde în urma câștigătorului, austriacul Wolfgang Kindl, care a fost cu 0.099 sec. mai rapid decât Felix Loch (Germania, locul 2), respectiv cu 0.127 sec. față de Reinhard Egger (Austria, locul 3).
De menționat că tânărul de 20 de ani din lotul României a ratat obținerea unei performanțe mai bune în urma problemelor de pe ultima secțiune a manșei secunde, până atunci având un timp mai bun față de cel din prima manșă.
De asemenea, nici Valentin Crețu nu a fost lipsit de probleme, mai ales în manșa a doua. După ce se situase al 26-lea în prima manșă (50.507 sec.), acesta a pierdut mult timp tot în ultima secțiune din manșa secundă, încheind ultimul (52.688 sec.), rezultat care l-a retrogradat pe locul 32 (1:43.175 minute), la 3.401 secunde de prima poziție.
În clasamentul general, Crețu ocupă locul 30, cu 20 de puncte, în vreme ce Turea se află pe locul 37, cu 14 puncte.
Evenimentul de la Whistler s-a încheiat cu prima etapă din proba de ștafetă pe echipe, pentru România evoluând Raluca Strămăturaru, Andrei Turea – la simplu, Marian Gîtlan și Flavius Crăciun – la dublu.
Au fost prezente zece echipe, reprezentativa tricoloră fiind singura care nu a reușit să încheie, după ce se afla în grafic pentru a ocupa locul al optulea. Raluca Strămăturaru a stabilit al șaptelea timp, în primul schimb, după care Andrei Turea a menținut un nivel bun, deși a avut, din nou, probleme pe ultima secțiune a pârtiei, echipa României coborând pe locul 8. Marian Gîtlan și Flavius Crăciun nu au reușit, însă, să ajungă la final, abandonând pe ultima zonă cronometrată.
Câștigătoare a fost, surprinzător, echipa Rusiei (Tatyana Ivanova, Semen Pavlichenko, Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov; 2:04.124 minute), care a devansat cu nouă sutimi pe principala favorită, selecționata Germaniei (Natalie Geisenberger, Felix Loch, Toni Eggert/Sascha Benecken), formația țării gazdă, Canada (Kyla Graham, Reid Watts, Tristan Walker/Justin Snith), încheind pe locul al treilea, cu o întârziere de 0.289 secunde.
Cupa Mondială rămâne în Canada, săptămâna aceasta fiind programat al treilea eveniment al competiției, pe pârtia de la Calgary.