Violeta Stoica

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova a început o campanie de recrutare și de identificare a persoanelor care ar putea să devină asistenți maternali profesioniști, oameni care – contra unor salarii brute cuprinse între 2.300 și 4.000 de lei – pot să ia în îngrijire unul sau mai mulți copii.
Deși ar părea că sumele prezentate ar atrage foarte mulți doritori să crească minori proveniți fie din centrele de plasament, fie din familii în care părinții au fost acuzați de rele tratamente sau, mai grav, au fost decăzuți din drepturile părintești, reprezentanții DGASPC Prahova spun că este nevoie, în momentul actual, de suplimentarea numărului asistenților maternali profesioniști cu aproximativ 250 de persoane capabile să aibă grijă de copiii aflați în situații grele.
În prezent, în județul nostru sunt în evidențe 210 asistenți maternali profesioniști care au în îngrijire 373 de copii, unii dintre aceștia chiar și cu trei minori aflați simultan în întreținere.

Deși, la prima vedere, ar putea părea simplă munca de mamă sau tată “de împrumut”, atestarea ca asistent maternal profesionist nu este o procedură atât de ușoară, fiind nevoie de parcurgerea mai multor etape, inclusiv de frecventarea cursurilor specializate organizate de către reprezentanții DGASPC Prahova.
Nu numai persoanele care doresc să ajungă asistenți maternați profesioniști trebuie să treacă prin procedurile de evaluare, ci și membrii familiilor acestora, pentru ca un copil care este dat în îngrijire să aibă parte de o atmosferă normală, de familie, chiar și pentru o perioadă limitată de timp.
Conform informațiilor furnizate de către reprezentanții DGASPC Prahova, în această lună a început o campanie de recrutare și de identificare a celor care sunt interesate de profesia de asistent maternal profesionist, dat fiind necesarul foarte mare la nivelul județului Prahova, de circa 250 de persoane.
Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc anumite condiții legale pentru a veni în sprijinul copiilor defavorizați de soartă, prin îngrijirea lor într-un mediu propice dezvoltării și educării minorilor. Astfel, evaluarea persoanelor în vederea atestării ca asistent maternal profesionist cuprinde, conform DGASPC Prahova, elementele sociale, psihologice și medicale ale solicitantului, prin interviuri luate acestuia, precum și persoanelor cu care acesta locuiește, interviuri realizate de către o echipă formată din asistent social și psiholog.
Doritorii trebuie să demonstreze că, prin comportamentul lor în societate, starea sănătății și profilul lor psihologic, prezintă garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor săi, că au în folosință o locuință care acoperă necesitățile de preparare a hranei, igienă, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv ale copiilor care urmează a fi primiți în plasament, precum și că au urmat cursurile de formare profesională organizate de către DGASPC.
Pe de altă parte, însă, din start trebuie să își ia gândul de la obținerea atestatului persoanele care au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni; părintele decăzut din drepturile părintești sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și persoanele care suferă de boli cronice transmisibile.
Procesul de evaluare a capacității solicitantului de a îngriji un copil se realizează în două etape: etapa evaluării inițiale și etapa de pregătire.
Ulterior, propunerea de eliberare a atestatului va menționa o serie de informații, cum ar fi numărul maxim de copii pe care persoana respectivă le poate primi simultan în plasament, grupa de vârstă și sexul copiilor, capacitatea solicitantului de a îngriji copii cu handicap, infectați cu HIV sau bolnavi SIDA.
În vederea evaluării capacității de a deveni asistent maternal profesionist, persoanele interesate pot depune cereri la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, din Ploiești, Șoseaua Vestului nr. 14-16, sau prin fax: 0244/586.100, e-mail dgaspcph@yahoo.com.

Atestatul se acordă, dar se și retrage

Persoanele care au în vedere obținerea atestatului de asistent maternal profesionist trebuie să știe că, odată obținută această calitate, poate fi și retrasă. Conform reprezentanților DGASPC Prahova, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite condițiile care au stat la baza eliberării atestatului sau dacă asistentul maternal profesionist nu respectă obligațiile privind creșterea și îngrijirea copiilor. Decizia privind retragerea sau suspendarea atestatului este luată în aceste cazuri de către Comisia pentru Protecția Copilului, însă există și posibilitatea ca atestatul să fie retras la cererea persoanei respective.asistent maternal
În cursul anului 2018, în Prahova au fost înregistrate de către DGASPC 20 de retrageri de atestate de asistent maternal profesionist. Conform precizărilor făcute de către reprezentanții acestei instituții, 12 dintre retrageri au fost făcute la cerere, din motive personale, cinci – la împlinirea vârstei de pensionare, două pentru nerespectarea condițiilor de creștere și îngrijire a copiilor luați în plasament și una – pentru că nu mai erau îndeplinite condițiile legale.
Potrivit aceleiași surse, salariul brut al asistenților maternali profesioniști depinde de numărul anilor de vechime în muncă, dar și de numărul copiilor luați în îngrijire și dacă aceștia fac sau nu parte dintre cei cu probleme de sănătate, valoarea salariului fiind cuprinsă între 2.316 și 4.054 de lei.