Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale din Romania (CCR) participa la o sedinta, la sediul institutiei, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, marti, 21 ianuarie 2014. LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO

Vicepreşedintele PNL Dan Vîlceanu a anunţat, ieri, că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a România Legea pensiilor, anunţă Mediafax. „Legea pensiilor a fost votată spătămâna trecută în Comisia de muncă şi trebuia să intre în plenul Camerei Deputaţilor care este cameră decizională. Tot săptâmâna trecută, din cauza unor discuţii între PSD-UMDR, (legea n.r.) a fost amânată pentru săptămâna acesta cel mai probabil. PNL va contesta la CCR această lege pe care o considerăm a fi cras neconstituţională”, a declarat Dan Vîlceanu, la sediul PNL. Liberalul a precizat că una dintre modificările criticate de liberali se referă la sistemul de pensie în caz de invaliditate. Acesta a mai menţionat şi faptul că au fost introduse în lege discriminări între persoanele cu handicap în acordarea pensiei. „De asemenea, (legea n.r.) introduce o discriminare pentru persoanele cu dizabilităţi în sensul în care beneficiază de o treime din stagiu, ca un fel de cotizare, pentru a putea primi pensie doar nevăzătorii. Celelalte persoane cu handicap nu beneficiază de acest drept. Această prevedere face legea să fie neconstituţională”, a adăugat liberalul.
De menţionat, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Parlament, că Legea pensiilor va intra la vot final în plenul Camerei Deputaţilor fie mâine seară, fie miercuri dimineaţă. „Da, cu siguranţă. Legea pensiilor – dacă nu intră marţi seară, va intra miercuri dimineaţă. Să vă spun de ce nu a intrat. Raportul de la Comisia pentru muncă a ajuns în ziua de miercuri. Nu puteam suplimenta ordinea de zi decât cu acordul tuturor liderilor grupurilor parlamentare, din cauza complexităţii şi din cauza faptului că nu toate grupurile parlamentare au dorit să fie discutată miercurea trecută”, a declarat Florin Iordache întrebat fiind dacă va intra Legea pensiilor la vot final în această săptămână. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, după o şedinţă de peste şapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere. Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.
Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să îşi cumpere vechime în muncă pentru a ieşi la pensie. Comisia a eliminat şi amendamentul liderului PSD, Liviu Dragnea, prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale. Deputaţii Opoziţiei din Comisie nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere. Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.
Şi deputatul USR, Cristian Seidler, a anunţat că va discuta cu juriştii şi cu partidele de opoziţie pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puţin trei motive de neconstituţionalitate. De asemenea, şi preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii a anunţat că ia acest demers în considerare.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul Legii pensiilor.