Nicoleta Dumitrescu
Veşti bune pentru împătimiţii sportului alb! Ieri au fost deschise, oficial, pârtiile din cea mai cunoscută staţiune de pe Valea Prahovei – Sinaia – pentru sezonul de iarnă. Potrivit Primăriei Sinaia, pârtia “Drumul de vară”, dar şi toate cele cinci pârtii din golul alpin au fost deschise, urmând ca “Pârtia Nouă” să fie evaluată, în funcție de vreme. Totodată, un loc nou de joacă va fi deschis la Cota 2000, iar o bandă nouă cu lungimea de 60 de metri va deservi zona rezervată începătorilor, prin aceste pregătiri şi noi investiţii “Perla Carpaţilor” confirmând că este cea mai bună staţiune de ski din România, statut recunoscut, anul acesta, la Gala „World Ski Awards“ din Austria.
Considerată leagăn al sporturilor de iarnă în România, Sinaia se mândrește cu un domeniu schiabil complex, dar provocator, destinat schiorilor cu o anumită experiență, deţinând cel mai înalt domeniu schiabil din țară (2103 m alt., Vârful Furnica). Astfel, Zona Alpină este situată la 2000 de metri, pe două văi din Platoul Bucegi: Valea Dorului și Valea Soarelui, aceasta fiind zona cea mai înaltă. Pentru schiori aici există două instalații de tip telescaun: Telescaunul Valea Dorului, cu două locuri (operat de Teleferic S.A., companie privată) și Telescaunul nou – Soarelui, cu patru locuri (al Consiliului Local Sinaia, administrat de Transport Urban Sinaia, societate cu capital public). Cele două instalații deservesc șapte pârtii de schi de nivel începător-intermediar. Potrivit autorităţilor, nu sunt pârtii dificile, dar au câteva segmente ușor abrupte, drept urmare nu sunt recomandate pentru primele lecții de schi, care ar trebui, la modul ideal, să se desfășoare pe un teren plat. Zona de abrupt se află cuprinsă între Cota 2000 și Cota 1400, fiind considerată „cireașa” de pe tortul schiului sinăian. Motivul este că pârtia Carp, de pildă, este cea mai abruptă pârtie omologată din țara noastră, devenind, în timp, motivul pentru care pasionații de powder și freeride au ales Sinaia ca destinaţie. Mai trebuie adăugat faptul că zona de abrupt numără trei pârtii considerate “negre”, din cauza accesibilităţii: Târle, Papagal și vestitul Carp.
În ceea ce priveşte pârtia Drumul de Vară, aceasta este considerată una dintre cele mai frumoase, cele mai lungi, dar și cele mai importante pârtii ale staţiunii. Traseul pornește de la Cota 2000 și ajunge, după o suită de răsuciri și peisaje montane spectaculoase, la Cota 1400. Este o pârtie de nivel mediu, lungă de peste 3 km, cu o diferență de nivel de 600 de metri. Există două instalații pe cablu care deservesc porțiunea cuprinsă între Cota 1400 și 2000. Telecabina (Teleferic S.A.) și Gondola Carp, cea mai nouă instalație, ce aparţine de Consiliul Local Sinaia. Tot de la Cota 1400 mai pornește încă o instalație, un telescaun de patru locuri, neacoperit, care duce până în Șaua Dorului/Variantă (aproximativ 1900 altitudine), operat mai ales în zilele aglomerate, și administrat de către Teleferic S.A.
Zona sub-alpină, de pădure, se referă la spațiul cuprins mai jos de Cota 1400. Este reprezentantă de Pârtia Nouă – care e veche, dar așa i-a rămas numele – care are o lungime de 3 km și o diferență de nivel de 400 de metri. Este o pârtie de joasă altitudine, intermediară, foarte ușor accesibilă cu Gondola 1 (Cota 1000 – 1400) și deservită de o instalație de zăpadă artificială. Pornește de la Cota 1400 și se defășoară, prin pădure, până la stația de plecare a Gondolei 1. Tot acolo se află şi pârtia de începători, deservită de o instalație tip baby-ski.
Trebuie adăugat faptul că Teleferic S.A. administrează Telecabina Sinaia – Cota 1400, Telecabina Cota 1400 – 2000, Telescaun Cota 1400 –Dorului și Telescaunul din Valea Dorului. Consiliul Local Sinaia, prin Transport Urban Sinaia, administrează Domeniul Schiabil cu toate pârtiile și traseele, Gondola Sinaia (Cota 1000 – 1400), Gondola Carp (1400-2000), Babyski-ul de la Cota 1000 și Telescaunul Soarelui. Biletele nu sunt comune. La telecabină se face revizie tehnică în fiecare zi de luni, la Gondola Sinaia în fiecare marți, până la ora 12.00. Telecabina pornește din centru, dar gondolele pot oferi o acoperire mai bună a pârtiilor, astfel, doar turişii pot să decidă pentru ce tip de instalații optează.
Programul de funcţionare este următorul: Gondola Sinaia, în intervalul orar 8.00 – 17.00; Gondola Carp, între orele 8.20 – 16.30; Telescaunul Soarelui, între orele 8.40 – 16.00.