Specialiştii au descoperit, printr-un nou studiu, că un control al leziunilor suspecte de pe suprafaţa pielii, folosind doar ochiul liber, nu este suficient pentru diagnosticarea corectă a cancerului de piele, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLife.ro.
Cercetarea a evaluat acurateţea diferitelor teste folosite pentru diagnosticarea cancerului de piele.
”Detectarea precoce şi corectă a tuturor tipurilor de cancer de piele este esenţială pentru gestionarea bolii şi pentru îmbunătăţirea ratei de supravieţuire. Cancerul de piele este vizibil, astfel că poate fi detectat şi tratat în mai multe feluri, de către mai multe tipuri de specialişti. Am constatat că ar trebui să acordăm o atenţie deosebită tehnologiilor prin care ne putem asigura că diagnosticăm corect cancerul de piele. De asemenea, reprezintă cea mai corespunzătoare metodă prin care ne putem da seama de ce specialist este nevoie şi cum trebuie să fie făcută excizia leziunilor beligne, care trebuie să fie menţinute la un nivel minim”, spune Jac Dinnes, de la Universitarea Birmingham.
Există trei forme principale de cancer de piele. Melanomul şi carcinomul cu celule scuamoase cutanate (cSCC) sunt cele cu risc ridicat, cu potenţial de răspândire şi deces. Carcinomul cu celule bazale (BCC) se răspândeşte rar, de obicei rămâne localizat, dar se poate infiltra şi poate deteriora ţesutul înconjurător.
Iată principalele rezultate ale studiului: controlul vizual nu este suficient de bun şi melanomul poate fi ratat; aplicaţiile instalate pe telefoane, care pretind că pot descoperi afecţiuni la pielii, nu sunt eficiente; ermoscopia este o tehnică care presupune folosirea unui dispozitiv portabil prin care specialiştii pot mări o aluniţă, dar pot observa şi ce se află sub stratul exterior de piele. Este eficientă, cu condiţia să fie făcută de un specialist; teledermatologia reprezintă evaluarea leziunilor cutanate folosind imagini şi fotografii dermoscopice şi este, de asemenea, o tehnică eficientă; tehnicile care utilizează inteligenţa artificială, cum ar fi calculatorul, pot identifica mai multe melanoame decât medicii care utilizează imagini dermoscopice. Totuşi, se întâmplă să dea un diagnostic pozitiv fals uneori, iar astfel se ajunge la intervenţii chirurgicale inutile; reflexia microscopică confocala este o tehnică non-invazivă de imagistică, care permite specialistului să efectueze o biopsie virtuală a pielii. În urma studiului au apărut descoperiri utile, cum ar fi eficacitatea dermoscopiei. Specialiştii susţin că studiile viitoare ar trebui să recruteze pacienţi cu leziuni ale pielii suspecte pentru a verifica acurateţea diagnosticului în funcţie de nivelul de expertiză al medicului.