Cele mai multe schimbări evidente apar pe măsură ce îmbătrânim şi este normal să facem lucrurile mai lent. Numeroase studii au demonstrat că îmbătrânirea afectează prelucrarea limbajului. Chiar şi oamenii sănătoşi din punct de vedere neurologic vorbesc, percep cuvintele şi citesc mai lent când îmbătrânesc, potrivit www.eurekalert.org preluat de Medlife. Totuşi, această încetinire este inevitabilă?
Cercetătorii de la ”UHE Centre for Language and Brain” au vrut să descopere dacă încetinirea cititului în cazul persoanelor în vârstă este ”strategică”. Ei şi-au propus să afle dacă această încetinire este necesară pentru a înţelege un text, sau dacă se întâmplă din motive ”strategice”, cum ar fi prudenţa excesivă, teamă de a greşi sau reducerea efortului cognitiv şi ajustarea volumului de muncă în funcţie de capacităţile neurofiziologice.
”Există posibilitatea ca persoanele în vârstă să fie excesiv de precaute şi să citească mai încet decât ar putea. Nu se ştie dacă se întâmplă în mod conştient sau inconştient”, spune Svetlana Malyutina.
La acest studiu au participat voluntari de vârste diferite. Primul grup a fost format din tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani. Al doilea grup a fost format din vârstnici, cu vârsta cuprinsă între 59 şi 81 de ani. La început, oamenii de ştiinţă au determinat viteza individuală de citit a fiecărui participant. Aceştia au fost puşi în faţa unui calculator, pe ecranul căruia apăreau propoziţii, fiind afişate cuvânt cu cuvânt, iar participanţii apăsau un buton când terminat de citit pentru a vedea următorul cuvânt. Acest exerciţiu a permis înregistrarea vitezei preferate de către participanţi.
În a doua zi, viteza cu care se schimbau cuvintele era deja setată de specialişti, fiind mai mare.
Cercetătorii au presupus că, iniţial, tinerii au ales cea mai rapidă viteza posibilă, care totuşi le-a permis să înţeleagă ce au citit, pe când vârstnicii au citit ”strategic” mai lent decât ar fi fost capabili. Astfel, se aşteptau ca în a doua etapă, când viteza a fost mărită, persoanele în vârstă să înţeleagă, totuşi, mai mult decât tinerii. Atunci când prezentarea propoziţiilor a fost accelerată, rata răspunsurilor corecte a scăzut în mod egal între tineri şi vârstnici. Astfel, studiul nu a găsit dovezi care să arate că persoanele în vârstă citesc mai lent din motive ”strategice” atunci când îşi aleg viteza de citire.
Cercetătorii recomanda persoanelor în vârstă să accepte viteza lor naturală şi să nu încerce să o mărească cu forţa. Ritmul mai lent contribuie la asigurarea unei rate înalte de înţelegere a textului.