Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, va rămâne în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis, ieri, să prelungească delegarea pentru încă 6 luni, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din Consiliu.
Începând cu 11 iulie 2018, Laura Codruţa Kovesi a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ea are atribuţii privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 – 2020, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupţiei, precum şi elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităţilor de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice şi domeniile prioritare ale instituţiei, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020.
Înainte cu doar câteva ore, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii decisese să îl repartizeze pe fostul procuror-şef al DNA la DIICOT Sibiu, unde ar fi activat în calitate de procuror. Măsura a fost luată după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la conducerea DNA.
Între timp, Laura Codruţa Kovesi a fost denunţată la Secţia de anchetă a magistraţilor de către omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Acesta susţine că fosta şefă DNA i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală de curând, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei.
Procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi este Adina Florea, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis pentru conducerea DNA.