• Direcţia de Sănătate Publică precizează că spaţiile din spital sunt corespunzătoare

V. Stoica

Direcția de Sănătate Publică Prahova a dat publicității, înaintea Crăciunului, rezultatele controlului efectuat la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, pentru a verifica informațiile privind apariția stafilococului auriu în incinta unității medicale.
Conform rezultatelor controlului, cinci dintre cei 98 de angajați de la care s-au recoltat probe de exudat nazofaringian au fost depistați pozitivi la stafilococul auriu, însă din informațiile furnizate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova rezultă că nu există probleme în spațiile în care se desfășoară activitățile medicale în acest spital.
DSP a dat publicității informația că au fost recoltate 31 probe de pe suprafețe și lenjerie, toate fiind corespunzătoare, 20 de probe de pe tegumente, rezultatele fiind corespunzătoare, alte 20 de probe de aeromicrofloră, de asemenea toate fiind corespunzătoare. Reprezentanții DSP au mai verificat și existența procedurilor de spălare și dezinfecție a mâinilor și a procedurilor de curățenie și dezinfecție, “constatându-se existența acestora și instruirea personalului”.
Pe de altă parte, însă, DSP Prahova a recomandat tratament topic nazal pentru decontaminarea personalului purtător de staficococ auriu cu retestare la sfârșitul tratamentului, respectarea instrucțiunilor privind purtarea echipamentului de protecție, a instrucțiunilor privind curățenia și dezinfecția spațiilor de spitalizare, a procedurii de spălare și dezinfecție a mâinilor, precum și continuarea testării personalului pentru depistarea purtătorilor, conform planificării făcute de compartimentul de supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale din cadrul spitalului.
Tot DSP Prahova a precizat că rezultatul corespunzător al probelor recoltate de pe suprafețe și tegumentele personalului “arată respectarea procedurilor de curățenie și dezinfecție care au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor pacientelor și nou-născuților”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre situația de la Ploiești, la un post de televiziune național: „DSP a recoltat exudat faringian de la personalul medico-sanitar, de la 98 de angajați. Din probele recoltate, 5 sunt pozitive cu stafilococ auriu. Au fost recoltate și probe de pe suprafețe, lenjerie, tegumente, 20 probe de aeromicrofloră. S-a verificat existența procedurilor de spălare, de dezinfecție a mâinilor, a procedurilor de curățenie. Probele recoltate de pe suprafețe tegumente din aer au ieșit conforme, ceea ce înseamnă că în acea maternitate s-au respectat regulile. Cu toate că avem 5 angajați infectați cu stafilococ auriu, nu am avut nicio îmbolnăvire a niciunui bebeluș”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Digi24.
Potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică, stafilococul auriu este unul dintre principalii colonizatori ai organismului uman, dar care în unele situații poate deveni agent patogen, producând infecții localizate sau sistemice; mai rar apar infecții stafilococice ca urmare imediată a unei contaminări exterioare. Colonizarea cu Stafilococul auriu meticilinorezistent – MRSA poate persista pentru perioade de luni și chiar ani, până în momentul în care determină o infecție; persoanele colonizate pot contamina alte persoane, ele fiind cel mai important rezervor de MRSA.
Infecțiile stafilococice pot avea o evoluție nefavorabilă din cauza unei agresivități sporite a tulpinii bacteriene, a unei capacități reduse de apărare antiinfecțioasă a pacientului sau din cauza dificultății de a trata un pacient infectat cu o tulpină (multi)rezistentă la antibiotice.