Violeta Stoica

Prahovenii care cumpără carne de porc – provenită de la animalul sacrificat în gospodărie de rude sau de prietenii “de la țară” – și vor să transporte cu autoturismul carnea tranșată riscă să le fie confiscată dacă nu dețin asupra lor o declarație pe propria răspundere în care să se precizeze că au în autovehicul carne și produse din carne provenite dintr-o localitate neafectată de pesta porcină.
Și în cazul în care se transportă carne și produse din carne achiziționate de la magazinele alimentare, șoferul sau cumpărătorul trebuie să ateste prin bonul fiscal de unde au fost cumpărate acestea, pentru a nu risca să le fie confiscate.
Potrivit directorului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, din luna iunie și până în prezent, în județul nostru au fost 25 de cazuri de porci morți în gospodăriile populației, însă – în urma verificărilor efectuate în laboratoarele de specialitate – s-a dovedit că suinele respective nu fuseseră bolnave de pestă porcină africană sau de pestă porcină clasică. În toate aceste cazuri, s-au luat măsurile de dezinfecție și carcasele porcilor morți au fost incinerate.

Deși în județul Prahova nu a fost înregistrat niciun caz de pestă porcină africană până în momentul actual, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova au venit cu precizări referitoare la modul în care trebuie să fie transportată carnea de porc de la rude ori de la prieteni sau achiziționată de la magazinele de profil. Ținând cont de situația focarelor de pestă porcină africană confirmate în 18 județe din țară, prahovenii trebuie să aibă grijă atunci când au în bagaje sau în portbagajele autoturismelor carne de porc.

carne porcConform DSVSA Prahova, carnea de porc sau produsele din carne de porc pot fi transportate doar dacă provin din judeţele în care nu au fost confirmate focare de PPA. Chiar și în aceste cazuri, trebuie să se țină cont de documentele obligatorii pe care trebuie să le aibă asupra lor cumpărătorii și/sau șoferii autoturismelor cu care se efectuează transportul. Astfel, pentru carnea cumpărată pentru consum propriu de la unităţi înregistrate sanitar veterinar (super/ hipermarketuri, măcelării, magazine alimentare) cumpărătorul/conducătorul auto trebuie să deţină obligatoriu bonul de casă eliberat de unitatea vânzătoare, iar pentru carnea procurată din gospodăria populaţiei (de la rude sau de la prieteni), pentru consum propriu, din judeţul Prahova sau localităţi din alte judeţe în care nu a fost confirmată pesta porcină africană, cumpărătorul/conducătorul auto depistat cu carne de porc trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere, după modelul următor:

DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE

Subsemnatul……………………………………………. domiciliat în localitatea ……………………………………str………………………..nr…….. posesor al BI/CI seria………nr……………….declar pe propria răspundere că am procurat, pentru consum propriu, de la dl/dna ………………………………………… domiciliat în localitatea ………………………str………………………..nr…….., aproximativ …… kg carne de porc, localitate care nu este inclusă în zona de protecție sau de supraveghere a unui focar de pesta porcină africană.

       Data și ora                                                           Semnătura
……………../……………….

Pe de altă parte, însă, DSVSA Prahova recomandă locuitorilor din judeţul Prahova să nu cumpere/procure suine vii/carne de porc din judeţele în care au fost confirmate cazuri multiple de PPA, în gospodăria populaţiei, respectiv din Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, dar nici din judeţele cu un număr mai mic de cazuri de PPA confirmate, respectiv din Buzău, Ilfov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt şi să efectueze examenul trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodărie.
Echipele de control formate din reprezentanţii IPJ Prahova şi ai Jandarmeriei Prahova vor efectua controale în trafic pe drumurile naţionale şi judeţene permanent, pe perioada Sărbătorilor de Iarnă, şi vor verifica în mod aleatoriu mijloacele de transport/autoturisme proprietate personală privind respectarea măsurilor menţionate.
Transportarea porcilor vii cumpăraţi pentru sacrificare din gospodăriile populaţiei se poate efectua numai din judeţele în care nu au fost confirmate focare de PPA și doar dacă sunt însoţiţi de următoarele documente obligatorii: certificat sanitar veterinar de sănătate pentru animale şi formular de mişcare eliberate de medicul veterinar de liberă practică din localitatea în care domiciliază vânzătorul, documente care se eliberează numai dacă suina este identificată prin crotaliere şi înregistrată în Baza Naţională de Date (BND); pentru suinele cumpărate din alte judeţe, din gospodăria
populaţiei, pe lângă cele două documente menţionate mai sus, este obligatoriu avizul sanitar veterinar interjudeţean, aviz care este solicitat, în scris, de vânzătorul de suine la DSVSA judeţeană pe raza căreia este domiciliat, dar pentru obţinerea acestuia, trebuie cunoscute numele, prenumele, adresa şi codul de exploataţie al cumpărătorului, documente care se eliberează numai dacă suina este identificată prin crotaliere şi înregistrată în Baza Naţională de Date (BND).
Suinele vii depistate în mijloace de transport fără documentele menţionate mai sus, de către echipele de control formate din reprezentanţii IPJ Prahova şi ai Jandarmeriei Prahova, vor fi ucise şi incinerate, de către reprezentanţii DSVSA Prahova.

• 25 de cazuri de porci morţi, dar fără PPA

Din luna iunie și până în prezent, în județul Prahova au fost semnalate 25 de cazuri de porci morți în gospodăriile populației. La fiecare dintre situații, potrivit directorului executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, s-au luat toate măsurile necesare în astfel de cazuri, au fost dezinfectate adăposturile în care se aflau porcii morți, s-au recoltat probe de la cadavrele respective, pentru ca, ulterior, acestea să fie incinerate.
Din fericire, în urma efectuării examenelor de laborator, s-a dovedit că în niciunul dintre cazuri nu a fost vorba despre pestă porcină africană sau despre pestă porcină clasică.