Violeta Stoica

Medicii au avut mult de lucru, în special în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești, în perioada Crăciunului și, ca în fiecare an, multe dintre problemele cu care s-au prezentat pacienții – mulți apelând la ambulanțe – fiind legate de masa îmbelșugată de Sărbători, deseori mult prea solicitantă pentru sistemul digestiv.
Cea mai mare avalanșă de pacienți a fost în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie Ambulanța Prahova intervenind în aproape 500 de situații de urgență. Din nefericire, însă, mulți prahoveni au încercat să își pună capăt zilelor chiar în perioada sărbătorilor, înghițind pumni de medicamente sau chiar înjunghiindu-se în zona abdomenului.
Pe de altă parte, însă, desele apeluri ale medicilor veterinari pentru verificarea porcilor sacrificați în gospodăriile populației pentru identificarea trichinellei spiralis se pare că nu au avut efectul scontat, pentru că 11 oameni – printre care și un copil de doi ani – dintr-o comună prahoveană au ajuns în atenția medicilor după ce au consumat carne infestată cu parazitul respectiv.

Peste 1.200 de intervenții au avut echipajele medicale de pe ambulanțele aparținând Serviciului de Ambulanță Județean Prahova în doar trei zile – în Ajun, de Crăciun și în a doua zi de Crăciun – multe dintre acestea fiind, desigur, legate de consumul excesiv de alimente și de băuturi din zilele de sărbătoare.
3-aConform raportului întocmit de către reprezentanții SAJ Prahova pentru perioada 24-26 decembrie 2018, echipajele medicale au rezolvat 1.236 de solicitări, cu o medie de 412 cazuri zilnic, lucrând cu 261 de echipaje de ambulanță. Analiza cazurilor a arătat că pe primul loc au fost afecțiunile digestive – 62 de solicitări reprezentând 5,16% din total, pe locul al doilea fiind afecțiunile cardiace, urmate de solicitările privind accidentele rutiere. Pe al patrulea loc s-au aflat solicitările pentru consumul de alcool și afecțiunile decompensate de consumul de alcool. La urgența de cod roșu, promptitudinea a fost de 618 secunde în mediul urban, crescând la 1.175 de secunde în mediul rural.
În afara cazurilor menționate, la care a fost nevoie de prim-ajutor și de transportarea victimelor la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, echipajele medicale au mai intervenit și în mai multe situații de tentative de sinucidere, în perioada menționată. În Ajunul Crăciunului, o femeie de 40 de ani din comuna Sângeru a fost transportată la Spitalul din Urlați și, mai apoi, la Spitalul Județean după ce a fost găsită intoxicată voluntar cu medicamente, iar în aceeași zi, o altă femeie, în vârstă de 73 de ani – de această dată din satul Pisculești (comuna Tinosu), și-a luat zilele, fiind găsită spânzurată.
Deși chiar în zi de mare sărbătoare religioasă, ziua de Crăciun, alte două tentative de sinucidere s-au petrecut în Prahova, una dintre acestea fiind în comuna Scorțeni, unde o femeie de 39 de ani a ajuns la Compartimentul Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Câmpina după ce a înghițit mai multe medicamente.
Un caz aparte a fost înregistrat în noaptea de 25 spre 26 decembrie, în Ploiești, unde un bărbat de 48 de ani a încercat să se sinucidă prin înjunghiere în zona abdomenului, ajungând cu o ambulanță la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

• Copil de doi ani, hrănit cu carne de porc infestată cu trichinella spiralis

Nu putea trece perioada Sărbătorilor de Iarnă fără cazuri pozitive de trichineloză la porcii sacrificați în gospodăriile populației. Din păcate, potrivit declarațiilor directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, într-unul dintre focarele de trichineloză înregistrate în județ în luna decembrie au fost și 3-bpersoane care au mâncat din pomana porcului fără să aibă rezultatele de la examenul trichineloscopic.
În comuna Provița de Sus, 11 oameni – printre care s-au aflat și trei minori, cel mai mic având vârsta de doar doi ani, iar cel mai în vârstă consumator având 84 de ani– au intrat sub monitorizarea medicilor, fiind anunțată și Direcția de Sănătate Publică din cauză că au mâncat din carnea porcului infestat cu parazitul trichinella spiralis.
La Provița de Sus, porcul cu trichinella nu era crotaliat, ceea ce înseamnă că familia care a sacrificat animalul bolnav nici măcar nu va putea fi despăgubită.
De altfel, dintre cei șase porci din cinci focare de trichineloză înregistrate în Prahova, un singur proprietar a fost despăgubit, potrivit directorului DSVSA Prahova, cu opt lei/kg în viu, iar suma totală primită de proprietarul porcului bolnav de trichineloză, dar care era și crotaliat, a fost de circa 1.200 de lei, fiind vorba despre un porc găsit pozitiv la trichinella spiralis într-o gospodărie din comuna Bucov. De fapt, în Bucov au fost două focare, cu câte un porc bolnav de trichineloză, dar unul dintre aceștia nu a fost crotaliat și, prin urmare, nici nu au fost despăgubiți proprietarii.
Și la Ceptura a fost un focar de trichineloză, cu doi porci, ambii dovedindu-se infestați cu parazitul care afectează inclusiv sănătatea omului, dacă acesta consumă carnea animalului bolnav. Niciun porc nu a fost crotaliat, deci nu s-au plătit despăgubiri pentru carcasele acestora. Un alt focar de trichineloză a fost la Blejoi, un porc fiind depistat pozitiv la examenul trichineloscopic.
Pentru că, la omul care a consumat din carnea infestată cu parazitul trichinella spiralis, infestația este de obicei slabă, nu apar foarte repede simptomele îmbolnăvirii, acestea putând fi sesizate între 18 și 21 de zile de la consum, manifestările fiind dureri de cap, dureri musculare și articulare, precum și edeme (umflături) în zona capului. Oricare dintre acestea (deși primele ar putea fi confundate cu o gripă sau o răceală) ar trebui să îi trimită pe bolnavi imediat la secțiile de boli infecțioase ale spitalelor.