Specialiştii de la ”Michigan State University” au descoperit, printr-un nou studiu, ca bebeluşii care nu sunt foarte activi în timpul zilei se trezesc frecvent noaptea, potrivit sciencedaily.com, citat de MedLive.ro.
Oamenii de ştiinţă recomanda părinţilor să ia în considerare această variantă, mai ales când căuta posibile soluţii pentru nopţile lungi şi fără somn ale sugarilor.
Mai mult, se pare că nici perioadele de somn din timpul zilei nu sunt de folos. În cazul bebeluşilor care nu au dormit noaptea problema a persistat, indiferent de cât de frecvent au dormit mai apoi, pe parcursul zilei. În plus, copiii obosiţi au cântărit semnificativ mai mult, acest lucru indicând un risc potenţial pentru obezitatea precoce.
Cercetarea a fost publicată în revistă ”Infant Behaviour and Development”, fiind prima care se concentrează pe această legătură dintre somn şi activitatea din timpul zilei.
”Ştim că activitatea fizică şi somnul se influenţează reciproc şi sunt puternic asociate cu creşterea copiilor. Rezultatele noastre sugerează că această asociere apare încă de la începutul copilăriei, care este o perioadă critică de dezvoltare”, spune Janet Hauck, profesor de kinetologie.
Ce reprezintă activitatea fizică pentru bebeluşi?
Activităţile fizice ale bebeluşilor, pe care noi le considerăm eforturi minore, au un rol crucial pentru creşterea şi dezvoltarea acestora. De exemplu, când aceştia stau pe burtă, abilităţile lor motorii se îmbunătăţesc.
”Nu avem dovezi care să indice că timpul petrecut pe burtă influenţează direct somnul, creşte activitatea fizică, sau ajuta la creşterea sănătoasă în greutate. Totuşi, părinţii care consideră că bebeluşul lor nu doarme suficient noaptea ar putea să încurajeze copilul să stea cât mai mult pe burtă în timpul zilei pentru a creşte nivelul de activitate fizică”, spune Hauck.
La acest studiu au participat 22 de copii sănătoşi, în vârstă de şase luni, cărora li s-a monitorizat activitatea fizică. De asemenea, greutatea şi lungimea au fost măsurate şi luate în considerare.
”Bebeluşii care au dormit cel mai puţin pe parcursul a 24 de ore, mai ales pe timpul nopţii, au fost hrăniţi mult mai des noaptea şi au fost semnificativ mai inactivi ziua”, adăugă Hauck.
Mai mult, echipa de specialişti a observat că sugarii care s-au odihnit au înregistrat un scor mai bun pentru lungime, în jur de 53 de cm, comparativ cu cei care au avut probleme cu somnul, aceştia din urmă având şi o greutate prea mare, în raport cu vârsta şi lungimea.
”Este indicat că părinţii să vadă rutină de somn drept o prioritate pentru copil. Este recomandat şi să încurajeze activitatea fizică în timpul zilei, interacţionând cu bebeluşii, încurajându-i să stea pe burtă, sau să fie lăsaţi liberi pe podea”, concluzionează Hauck.