Nicoleta Dumitrescu
Cu două zile înainte de 1 Decembrie, oficialii ţării au reuşit să se reunească, sub acelaşi acoperiş, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri, în şedinţa solemnă a Parlamentului. Teoretic, având în vedere că era vorba despre o întrunire festivă, fiind celebraţi cei 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, miezul discursurilor tuturor acelora care s-au perindat pe la microfon ar fi trebuit să facă apel la unitate, la înţelegere, la colaborare. Dar, după cum s-a văzut inclusiv la televizor, chiar dacă discursurile au fost citite – ceea ce lasă de presupus că au fost gândite înainte de începerea reuniunii – au fost pline şi de săgeţi pe care, dacă s-ar fi putut, s-ar fi picurat şi un pic de…venin.
Iar cel care a dat tonul în acest sens a fost chiar preşedintele statului, al cărui discurs s-a dovedit a fi adresat în mod special celor aflaţi la guvernare, mai ales că mulţi dintre ei erau de faţă. Astfel, fără să fie prea zgârcit cu dojana la adresa celor care astăzi sunt la putere, şeful de la Cotroceni nu a ratat ocazia de a le reaminti acestora faptul că „deciziile pe care le iau trebuie să fie şi în concordanţă cu realitatea”, în acest fel bătând şaua ca să priceapă iapa şi în privinţa mult contestatelor modificări ale legilor justiţiei.
Mai mult, subliniind faptul că au fost şi încă mai sunt destule abordări populiste care mai degrabă au semănat discordie, şeful de la Cotroceni – plecând de la momentul din 1 Decembrie 1918, când Iuliu Maniu se întreba, la Alba Iulia, ce ar putea face generaţia sa pentru a se ridica la îndeplinirea unui asemenea ideal – i-a întrebat pe actualii politicieni dacă vor să mai promită mult dar să livreze puţin, fără simţul guvernării democratice.
Strecurând, în fiecare frază, reproşuri la adresa politicienilor puterii, preşedintele le-a mai sugerat acestora să asculte vocea românilor, mai ales că, în opinia sa, „ aniversarea celor 100 de ani ai ţării noastre ne regăseşte la o răscruce a României în următorul Centenar”.
De cealaltă parte, chiar dacă discursul său a fost un pic mai blând în comparaţie cu cel al lui Klaus Iohannis, nici premierul Viorica Dăncilă nu a uitat de şicanele prezidenţiale. Astfel, lansând un mesaj de pace politică şi către Cotroceni, aceasta a spus că va lăsa în urmă dezbinarea, atacurile, criticile nedrepte, chiar şi …jignirile.
Iar despre încetarea războiului între români a adus vorba, în discursul său, şi liderul PSD, Liviu Dragnea.
Trăgând linie, oare chiar era nevoie de astfel de discursuri în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri? Invocând vocea românilor, politicienii, de fapt, nu au făcut altceva decât să-şi plătească, unii altora, poliţa neînţelegerilor care sunt, duse, astfel, la nesfârşit. Mai trist este însă faptul că politicienii, prin această şedinţă festivă, au pierdut şi o ultimă şansă la împăcare, mai alesc că simbolul Centenenarului mai degrabă a fost demonetizat, fiind lipit de toate şedinţele şi serbările câmpeneşti!