N. Dumitrescu
InfoCons – asociaţie care are drept scop apărarea drepturilor şi a intereselor legitime ale consumatorilor – a anunţat, ieri, că sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase este disponibil acum şi în limba română. “Zilnic, Comisia Europeană primeşte semnalări din partea autorităţilor naţionale, atât cele din Uniunea Europeană, cât şi cele din Spaţiul Economic European, cu privire la produsele periculoase identificate pe pieţele lor. Toate aceste informaţii sunt colectate şi sunt transmise prin “Safety Gate” – Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase. Aceste informaţii sunt disponibile acum şi în limba română, accesând urmatorul link: https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.listNotifications&lng=ro”, se precizează într-un comunicat transmis de InfoCons.
Potrivit asociaţiei menţionate, prin intermediul sistemului de alertă menţionat, românii pot avea acces la informări cu privire la produsele periculoase atât de pe teritoriul ţării, cât şi din alte state membre UE. Raportările transmise referitoare la produsele nealimentare periculoase includ informaţii despre tipurile de produse identificate; riscurile pe care le reprezintă, precum şi măsurile luate la nivel naţional pentru a preveni sau pentru a restricţiona comercializarea lor.
De exemplu, în ultimele zile, au fost transmise alerte la o gamă largă de produse, mai grav fiind faptul că unele dintre acestea erau destinate, spre folosinţă, copiilor. De exemplu, la categoria bijuterii, alerta s-a dat pentru o anumită marcă de cercei, din cauza faptului că, supuşi unor analize de laborator, s-a constatat că aceştia conţineau plumb, respectiv 14% din greutate, măsurile care s-au dispus fiind retragerea acestor produse de pe piaţă. În categoria produselor periculoase, pentru că nu îndeplineau anumite standarde, au mai fost incluse şi o serie de jucării din plastic, aşa cum fost cazul unor scutere, al unor păpuşi sau al unor animăluţe, în toate cazurile fiind luată decizia de a fi retrase de pe piaţă. De asemenea, pe lista produselor nealimentare periculoase s-au mai regăsit articole textile, creme pentru albirea pielii sau produse de colorare a părului.