Nicoleta Dumitrescu

La sfârşitul săptămânii trecute, în capitala Franţei au avut loc ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la încheierea primului război mondial. Au fost prezenţi 72 de șefi de stat și de guvern, vremea mohorâtă şi nici măcar ploaia nereuşind să modifice, în vreun fel, programul manifestărilor, mai ales al celor organizate în aer liber. Din relatările şi imaginile privind ceea ce a avut loc la Paris, prezentate în direct sau în reluare la posturile tv, totul, inclusiv discursul şefului statului francez, s-a desfăşurat sub semnul sobrietăţii, al echilibrului, al respectului pentru istorie, pentru eroi. 
Oare cât timp le-a trebuit autorităţilor franceze să organizeze un eveniment de o asemenea anvergură? Cu cât timp în urmă au început pregătirile? A existat colaborare între instituţii sau fiecare şi-a organizat, pas cu pas, programul separat? Câţi bani s-au cheltuit? Aceste întrebări, dar şi altele, ar trebui să şi le pună, în primul rând, autorităţile de la Bucureşti, având în vedere că şi Micul Paris, aşa cum mai este cunoscut Bucureştiul, este în aşteptarea zilei de 1 Decembrie 2018, când este marcat Centenarul Marii Uniri.
Având în vedere faptul că printre zecile de şefi de stat prezenţi la manifestările organizate la Paris a fost şi preşedintele României, oare acesta şi-a pus întrebările menţionate anterior? Greu de crezut, pentru că, întors acasă din Franţa, în discursurile sale, pe la diverse reuniuni, nu a dat de înţeles că şi Bucureştiul ar pregăti manifestări măcar pe sfertul celor văzute în capitala Franţei!
Dar, cine ştie, poate că Preşedinţia – în colaborare cu Guvernul, preşedintele Camerei şi preşedintele Senatului – lucrează, de zor, la un program comun ce vizează manifestările speciale pentru Centenarul Marii Uniri! Iar programul ar putea cuprinde acţiuni care nu au mai fost organizate niciodată, până acum, în România, la care au fost invitaţi, poate, 100 de şefi de stat!
Cam greu de crezut însă acest lucru, având în vedere că, mai degrabă, dacă este să ne luăm după ieşirile în public, atât ale preşedintelui României, cât şi ale liderului PSD, mai repede lasă impresia că se pregătesc pentru o scenă de luptă, una reală, nu fictivă, programată pe 1 Decembrie chiar în zona Arcului de Triumf din Bucureşti!
Cert este că declarativ, mai mult ca niciodată în acest an, când orice acţiune culturală şi nu numai se desfăşoară, din prima zi a lui 2018, sub sigla “România 100”, administraţia centrală este mai mult decât dezbinată. Este un fel de care pe care, de la o zi la alta izbucnirile repetate, atât dinspre Cotroceni, cât şi dinspre Palatul Victoria sau Parlament, lăsând să se înţeleagă faptul că, având în vedere situaţia, nici vorbă să fie speranţe pentru încheierea vreunui armistiţiu.
Mai mult, pentru că războiul este pe faţă, s-a lăsat de înţeles că există muniţie suficientă, dovada fiind valizelele plimbate pe holurile Parlamentului, pentru prezentarea conţinutului lor în mod public, cu bătaie directă către şeful statului, de către preşedintele Camerei Deputaţilor. Iar dinspre Cotroceni este folosită, fără niciun fel de menajamente, altă artilerie grea, ţinta fiind Guvernul.
Şi pentru că toate acestea se întâmplă în Micul Paris, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, completează ceea ce s-ar putea numi un fel de repetiţie pentru manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri și programate sub cupola Arcului de Triumf. Aflată în război, tot pe faţă, cu şeful ei de partid, aceasta a ieşit în public cu toată artileria grea a acuzaţiilor îndreptate către Liviu Dragnea. Dacă în acest mod arată pregătirile, oare pe 1 Decembrie ce vom vedea?