De la câştigarea alegerilor parlamentare în decembrie 2016, PSD a schimbat în trei guverne un număr de 21 miniştri, şase în Cabinetul Grindeanu, patru în Guvernul Tudose şi 11 de când a fost învestit Executivul condus de Viorica Dăncilă, pe 29 ianuarie a.c, potrivit Mediafax.
Astfel, din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, care şi-a desfăşurat activitatea în perioada 4 ianuarie – 29 iunie 2017, ca apoi să fie dat jos de PSD prin moţiune de cenzură adoptată în Parlament, au fost schimbaţi şase miniştri.
După scandalul OUG 13, ministrul Justiţiei Florin Iordache a anunţat că demisionează, iar pe 23 februarie a fost numit Tudorel Toader, care şi în prezent deţine portofoliul la Justiţie. Ministrul Economiei Alexandru Petrescu a fost remaniat, iar înlocuitorul său a fost Mihai Tudose. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a fost Florin Jianu (independent) şi a fost schimbat şi înlocuit cu Alexandru Popescu. Totodată, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul era Graţiela Gavrilescu, care a fost înlocuită pe 27 martie 2017 cu Viorel Ilie. La Ministerul Mediului, Daniel Constantin, care era şi vicepremier, a fost înlocuit, pe 27 martie, de către Graţiela Gavrilescu. De asemenea, Ministrul Fondurilor Europene Mihaela-Virginia Toader a fost înlocuită de către Rovana Plumb, care şi în momentul de faţă deţine acest portofoliu.
Cât despre Cabinetul Tudose, care şi-a desfăşurat activitatea în intervalul 29 iulie 2017 – 16 ianuarie 2018, au fost înlocuiţi patru miniştri. Prin urmare, ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a fost schimbat, pe 12 septembrie 2017, cu Mihai Fifor. Locul vacantat de Fifor la Ministerul Economiei a fost luat de Gheorghe Şimon. La Ministerul Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost înlocuit, pe 17 octombrie 2017, cu Felix Stroe. Portofoliul de la Fondurile Europene al Rovanei Plumb a fost preluat de către Marius Nica, pe 17 octombrie.
În Guvernul Dăncilă, înaintea remanierii guvernamentale efectuate în şedinţa de luni a Comitetului Executiv al PSD, au fost schimbaţi trei miniştri.
Astfel, în Cabinetul Dăncilă, învestit pe 29 ianuarie a.c., după demisia lui Valentin Popa de la Ministerul Educaţiei, pe 27 septembrie, acesta a fost înlocuit cu Rovana Plumb interimar, apoi cu Ecaterina Andronescu. La Ministerul Cercetării, Nicolae Burnete a fost înlocuit interimar cu Viorel Ştefan pe 12 septembrie, iar apoi ministru plin a fost numit, pe 29 octombrie, Nicolae Hurduc. După demisia pe
9 noiembrie a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, acesta a fost înlocuit cu George Ciamba, secretar de stat în MAE. La finalul şedinţei CEx al PSD de luni, premierul Viorica Dăncilă a anunţat remanierea a opt miniştri.
Prin urmare, Ilan Laufer e propus să îl înlocuiască pe Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării. Gabriel Leş va fi noul ministru al Apărării, după demisia lui Mihai Fifor, Marius Budăi va fi noul ministru al Muncii, în locul Olguţei Vasilescu care preia portofoliul Transporturilor, în locul lui Lucian Şova. Niculae Bădălău îl înlocuieşte pe Dănuţ Andruşcă la Ministerul Economiei, Daniel Breaz a fost propus Ministrul Culturii, în locul lui George Ivaşcu, iar înlocuitorul Ioanei Bran la Ministerul Tineretului şi Sportului este Constantin-Bogdan Matei. Pe ministrul Comunicaţiilor Petre-Bogdan Cojocaru îl înlocuieşte Alexandru Petrescu.

Mihai Fifor a fost numit preşedinte interimar al Consiliului Naţional al social-democraţilorMihai Fifor

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat luni seara, după şedinţa Comitetului Executiv, că Mihai Fifor a fost propus pentru funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, iar pe Codrin Ştefănescu l-a propus secretar general interimar, potrivit Mediafax.
„L-am propus pe Mihai Fifor ca preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, având speranţa că va organiza foarte rapid departamentele partidului. În oglindă cu fiecare minister va fi un departament care va furniza informaţii şi va face informări către premier. Tot azi (n.n. – luni) l-am propus pe Codrin Ştefănescu ca secretar general interimar. S-a discutat şi despre situaţia de la Ilfov, despre situaţia de la Bucureşti ar trebuie să dicutăm după demisia doamnei Firea din funcţia de preşedinte interimar la Bucureşti”, a declarat Liviu Dragnea.
„S-a discutat despre Ilfov pentru că acolo s-a întâmplat ceva inacceptabil, toţi parlamenmtarii PSD şi-au dat demisia în bloc. Sigur doamna Firea a spus că nu ştia. A fost o acţiune de neacceptare pentru că este poate cel mai grav lucru pe care îl poate face un preşedinte de organizaţie, să îndemne să îşi dea demisia”, a mai spus Dragnea
Acesta a anunţat că s-a votat dizolvarea Biroului Permanent Judeţean Ilfov. „Sperăm ca săptămâna viitoare să avem o conducere interimară care să reorganizeze activitatea în Ilfov. S-a propus retragerea sprijinului politic a doamnei Firea pentru funcţia de vicepreţedinte PSD. Eu nu am supus la vot această propunere. Ulterior, doamna Firea a spus că va demisiona din funcţie”.
„Eu în continuare sper ca cele spuse în şedinţă să fie lucruri spuse cu bună credinţă şi seriozitate. Am mai citit prin presă despre nişte intenţii ale unor colegi să semneze demisii în alb şi sper să fie doar zvonuri şi să nu se transpună în realitate, pentru că acest lucru nu poate fi justificat şi explicat de nimeni care generează aceste acţiuni”, a afirmat Dragnea.