Dosar penal pentru distrugere și depozitare de materiale periculoase

V. Stoica

Ieri, la orele prânzului, pompierii militari din cadrul ISU Prahova au avut încă o intervenție dificilă în cazul incendiului încă nestins din zona Mimiu, acolo unde o hală întreagă cu materiale din plastic și alte produse combustibile a ars mocnit în mai multe focare timp de aproape trei zile.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, după realizarea unei noi recunoașteri, comandantul intervenției de stingere a incendiului din Mimiu a hotărât inundarea în totalitate a halei, cu 10 autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de salvare de la înălțimi cu ajutorul căreia s-a refulat apă de deasupra halei. Acest tip de intervenție a fost necesar pentru că vizibilitatea focarelor era mult mai mare ieri. Pe parcursul celor trei zile, pompierii militari au avut o intervenție defensivă, neputând să pătrundă în hala în care s-a manifestat incendiul, din cauza riscului iminent de prăbușire a elementelor de construcție, structura de rezistență fiind grav afectată și ar fi pus în pericol viața echipajelor dacă s-ar fi acționat din interior. În urma analizei specialiștilor – spun cei de la ISU Prahova – construcția era o clădire existentă și nu era necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Raluca Brezeanu, a făcut precizări ieri privind dosarul penal deschis în privința incendiului din Mimiu: cercetările sunt efectuate pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere și pentru deversarea, emiterea sau introducerea, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, a unei cantități de materiale în aer sau pe sol care pot provoca decesul sau vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului.