Fie că e vorba de intervenţii chirurgicale majore la inimă, fie că e vorba despre medicamente pentru probleme minore, oamenii supraestimează beneficiile şi subestimează riscurile unei varietăţi de proceduri medicale, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Studiul a inclus 376 de adulţi, fiind condus de profesorul Yaniv Hanoch, de la ”University of Plymouth School of Psychology” şi a fost publicat în revistă ”Risk Analysis”. Au fost mai multe scenarii ipotetice, participanţii fiind rugaţi să îşi imagineze că medicul lor le-a recomandat un tratament, fie că este vorba despre un medicamente, despre o intervenţie chirurgicală stomatologică, o operaţie la ureche sau la rinichi. De asemenea, au introdus şi situaţia ipotetică de a lua un medicament nou apărut pentru a-şi trata o infecţie a ochiului, o gaură în timpan, sau o afecţiune a sângelui care le pune viaţa în pericol.
În cazul fiecărui scenariu, au fost furnizate informaţii precise despre probabilitatea succesului (de exemplu salvarea unui dinte), dar şi despre posibilele riscuri (de exemplu afectarea ficatului). Participanţilor li s-a cerut să folosească o scară de la 0% la 100% pentru a-şi exprima aşteptările în privinţa beneficiilor şi riscurilor. Rezultatele au demonstrat că, în medie, oamenii au considerat că vor avea mai multe beneficii, procentul în cazul dintelui fiind de 48%. Riscul perceput al efectelor secundare în cazul procedurii stomatologice, adică o posibilă infecţie a gingiilor, a fost de 46%.
Cea mai mare diferenţă a fost în cazul operaţiei de rinichi pentru o creştere benignă, unde riscul paraliziei, ca posibil efect secundar, a fost perceput 43%, comparativ cu riscul real de 53%.
”Rezultatele au fost foarte interesante. Am prezentat participanţilor o gamă largă de scenarii medicale fizice, psihologice şi dentare, atât minore, cât şi grave. Medicii trebuie să se asigure că pacienţii nu subestimează riscurile unei intervenţii medicale şi că au aşteptări realiste în privinţa beneficiilor ce pot fi aduse de anumite proceduri”, spune Yaniv Hanoch.
”Participanţii la studiu au avut la dispoziţie un interval de probabilitate privind beneficiile sau efectele secundare ale unui tratament. Se pare că aceştia au fost extrem de optimişti în privinţa rezultatului tratamentului. Au supraestimat beneficiile şi au subestimat posibilele efecte secundare. Constatările pot fi chiar îngrijorătoare pentru medici. Participanţii sunt încurajaţi să ia decizii doar după ce sunt pe deplin informaţi, dar studiul nostu demonstrează că aşteptările pacienţilor nu sunt realiste de multe ori”, concluzionează Jonathan Rolison, lector în psihologie la Universitatea din Essex.