Urmează votul din Camera Deputaţilor

Legea pensiilor a fost adoptată luni de Senat, după două amânări din cauza lipsei cvorumului, cu 77 voturi „pentru” – PSD, ALDE, UDMR și un senator PNL, 12 „contra” – PNL și 8 abțineri – USR. Proiectul merge la Camera Deputaților, care este for decizional.
Potrivit Mediafax, față de forma guvernului, Senatul a adoptat câteva amendamente. În legătură cu amendamentele PNL și UDMR, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu a declarat că acestea au vizat „doar unele scăpări” în textul propus de Guvern.
Guvernul a adoptat, în ședința din 10 octombrie, noul proiect al Legii Pensiilor. Iată principalele 10 prevederi:
• Pensiile cresc etapizat până în 2021. Noua formulă de calcul din 2022.Punctul de pensie crește etapizat până în 2021: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021. Din 2022 se va aplica noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR). VPR se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat;
Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință . Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.
În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată;
• Vârsta de pensionare, stagiul minim și cel complet rămân neschimbate; • Principiul contribuții datorate și plătite, după 2021 încolo;
Noul proiect introduce sintagma contribuții „datorate și plătite”, pentru calculul pensiei. Noua prevedere va fi luată în calcul doar pentru perioadele lucrate ulterior anului 2021, atunci când legea va produce efecte complete. Angajații nu vor fi penalizați pentru perioade lucrate anterior anului 2021, în cazurile în care angajatorii nu le-au achitat taxele.
În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuși, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de un an de la încheierea contractului; •Masteratul și doctoratul, luate în calcul; • Grupele de muncă se păstrează, reduceri la vârstele de pensionare; • Patru categorii de pensii; Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș; • Femeile care au născut 3 copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare; •Se redefinesc gradele de invaliditate; • Cum se calculează pensia minimă. Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă; • Se introduce indemnizația socială minimă.
O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă.