Rodica Paraschiv, deputat PSD de Prahova

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un pachet de legi promovate de Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, prin care se vine în sprijinul fermierilor din zonele montane, inclusiv din județul Prahova, având în vedere că vor fi finanțate mai multe tipuri de investiții specifice arealului respectiv.
Potrivit proiectelor de lege adoptate în plenul Camerei Deputaților, finanţarea va fi asigurată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, estimându-se că aproximativ trei milioane de locuitori ai zonelor montane (reprezentând circa 15% din populația țării noastre) vor fi beneficiarii acestor fonduri provenite de la bugetul de stat.
Pentru sprijinirea fermierilor din zonele montane, parlamentarii PSD au votat pentru adoptarea a cinci proiecte de legi prin care vor fi finanţate programe specifice. Acestea sunt Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană, cu o valoare estimată la 5 milioane de euro; Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane – 7 milioane de euro; Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană – 15 milioane de euro; Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană – 66 milioane euro; Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană – 1 miliard de euro. Fondurile pentru aceste programe vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Programul de un miliard de euro pentru investiții în zona montană este cel mai amplu din punct de vedere financiar, prin intermediul acestuia urmărindu-se facilitarea accesului la finanțările privind realizarea de investiții în zona montană pentru producătorii și crescătorii de animale care trăiesc și își desfășoară activitățile agricole aici. Prin realizarea acestor investiții se va ajunge la echilibrarea densității populației în zona montană, precum și la crearea de noi locuri de muncă și conservarea locurilor de muncă existente deja.
În prezent, veniturile agricultorilor din zonele montane, în urma valorificării produselor obținute în gospodărie, sunt foarte mici, iar unele nu pot fi pur și simplu vândute, așa cum se întâmplă cu lâna şi pieile animalelor, din cauza lipsei unei reţele de colectare şi valorificare. Și lipsa unităților de procesare a cărnii în majoritatea localităților montane are implicații de natură financiară, pentru că aceste produse nu pot fi valorificate de către fermieri la valoarea reală.
Așadar, măsurile de sprijinire a investițiilor și de promovare a programelor financiare în arealele montane sunt necesare, având în vedere că multe dintre activitățile specifice fie au fost uitate, fie au fost abandonate din lipsă de resurse sau din cauza izolării, finanțarea de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, urmând să rezolve aceste probleme.