Bărbaţii se refac mult mai repede după gripă deoarece produc în cantităţi mai mari o proteină ce are un rol cheie în vindecarea plămânilor, demonstrează specialiştii printr-un nou studiu, potrivit weforum.org, preluat de Medlive.
Oamenii de ştiinţă au infectat atât şoareci, cât şi celule umane, cu virusul gripal şi au descoperit că şi masculii şi celulele umane masculine au produs amfiregulina, adică o proteină foarte importantă în vindecarea rănilor. Masculii s-au recuperat mult mai repede comparativ cu femelele. Au fost introduşi în studiu şi şoareci cărora li s-a înlăturat această proteină, iar aceştia au înregistrat acelaşi timp de recuperare ca şi femeile.
Cercetătorii au observat că femeile tind să aibă o gripă mult mai severă şi o recuperare mai lentă, chiar dacă virusul este acelaşi şi în cazul bărbaţilor. Iniţial, specialiştii au crezut că acest fenomen are loc deoarece femeile au o inflamaţie pulmonară mai accentuată în timpul infecţiilor gripale.
”Constatările noastre demonstrează că ţesuturile femelelor se refac mai greu din cauza nivelului scăzut de amfiregulina. Aceste informaţii ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente care stimulează producţia acestei proteine”, spune Sabra Klein, profesor de microbiologie moleculară şi imunologie la ”Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health”.
Echipa de specialişti a infectat şoarecii cu o doză non-letala de H1N1, o tulpină de gripă A care a provocat o epidemie în anii 2009-2010, când peste 18.000 de oameni au murit. Atât masculii, cât şi femelele, au avut aceeaşi cantitate de virus şi au eliminat-o în aceeaşi perioadă, dar femelele au suferit mai mult de pe urma infecţiei. Au înregistrat o pierdere mai mare a masei corporale, au avut o inflamaţie mai mare la nivelul plămânilor în timpul fazei acute a infecţiei şi au reuşit să îşi recupereze funcţia pulmonară normală mai greu.
În această diferenţă de gen factorul cheie a fost amfiregulina. Această proteină stimulează înmulţirea celulelor epiteliale în piele, plămâni, dar şi în alte zone din organism în timpul vindecării rănilor, inclusiv în recuperarea în urma infecţiilor pulmonare.
Şoarecii de sex masculin, concepuţi genetic fără amfiregulina, au prezentat acelaşi model ca şi femelele, adică infecţii mai severe şi recuperări mai lente.
Nu este clar ce determina producţia mai mare de amfiregulina la bărbaţi în timpul infecţiei gripale. Specialiştii suspectează că testosteronul ar fi cauza, dar hormonul sexual masculin nu pare să controleze cantitatea de amfiregulina. Totuşi, se pare că şi testosteronul are un rol în recuperare, deoarece şoarecii concepuţi fără glandele care produc testosteron s-au recuperat mai greu. Astfel, nu se ştie încă ce influenţează producerea de amfiregulina.