Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat crearea unui ,,curți de apel” independente a cărei misiune va fi să se pronunțe asupra conținutului controversat postat pe rețeaua socială și să decidă dacă acesta va rămâne online sau nu, potrivit Le Monde, preluat de Hotnews.
Anunțul a fost făcut în timpul unei teleconferințe în care Zuckerberg a trebuit să explice dezvăluirile New York Times despre utilizarea de către Facebook a unei controversate companii de relații publice, despre care Zuckerberg a recunoscut că nu ar fi trebuit să fie numită.
Dincolo de această controversă, Zuckerberg și echipa sa au anunțat că au sporit capacitatea rețelei sociale de a detecta mesaje de ură de orice fel.
Facebook este acuzat constant că nu face suficient pentru a suprima aceste mesaje și a recunoscut, de exemplu, că a avut o reacție prea lentă la propaganda armatei birmaneze împotriva minorității Rohingya.
,,Am ajuns la concluzia că nu ar trebui să luăm singuri atât de multe decizii privitoare la libertatea de exprimare sau securitate”, a spus fondatorul rețelei. Aceste conținuturi controversate detectate prin intermediul inteligenței artificiale sau pentru că sunt raportate de utilizatori sunt revizuite printr-un sistem intern care performează tot mai eficient.
O curte de apel, însă, va fi responsabilă pentru luarea deciziilor în caz de litigiu. Componența acesteia și gradul de independență față de rețea vor fi determinate în lunile următoare. Zuckerberg spune că acest organism ar trebui să înceapă să funcționeze începând cu anul următor și că membrii acestuia vor respecta principiile care stau la baza rețelei sociale.